Радвам се, че българският парламент е мястото, където представители на

...
Радвам се, че българският парламент е мястото, където представители на
Коментари Харесай

Никола Минчев откри националната кръгла маса „Тенденции, проблеми и новости при медицинските изделия и помощните средства“

Радвам се, че българският парламент е мястото, където представители на всички заинтригувани страни, ще обсъдят въпроси, свързани с обезпечаването на медицински произведения и помощни средства за хората с увреждания.

Това означи ръководителят на Народното събрание Никола Минчев при откриването на националната кръгла маса „ Тенденции, проблеми и новости при медицинските произведения и помощните средства “. Форумът беше организиран на 19 април 2022 г. от Национално представителни организации на и за хората с увреждания.

Приветствам самодейността изявени медицински експерти, представители на неправителствените организации, на виновните държавни институции и на законодателя дружно да обсъдят опциите за съответно и навреме решение на наболелите проблеми, уточни Никола Минчев. Той акцентира, че това са проблеми, които не търпят отсрочване и които са извънредно значими за обезпечаване на по-добра грижа и качество на живот на хората с увреждания в България.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев изрази убеденост, че полемиката ще откри най-верните решения и верния път за това сънародниците ни с увреждания да получат нужните им медицински произведения и помощни средства.

Омбудсманът Диана Ковачева означи пред участниците в кръглата маса, че би трябвало да се приготви договарянето на цената, до която НЗОК ще заплаща медицинските произведения. Трябва да се плануват механизми за ефикасен надзор върху качеството на медицинските произведения, към момента не е обяснен и въпросът с експлоатационните периоди на медицинските произведения, остава неуреден и казусът с механизмите, по които ще се актуализират описите с медицинските произведения, уточни омбудсманът.

Диана Ковачева заяви, че е сезирала министъра на опазването на здравето, както и парламентарните комисии по опазване на здравето и по труда и обществената политика, по отношение на изтеклите решения на ТЕЛК след преустановяване на изключителната епидемиологична конюнктура. Тя изрази вяра, че ще бъде открито решение и пациентите няма да останат без права.

В кръглата маса участваха ръководителят на парламентарната Комисия по опазването на здравето Антон Тонев, ръководителят на Комисията по труда, обществената и демографската политика Искрен Арабаджиев, народни представители, членовете на Националния съвет за хората с увреждания към Министерски съвет, както и представители на заинтригуваните институции, медицински експерти и специалисти.

Националната кръгла маса „ Тенденции, проблеми и новости при медицинските произведения и помощните средства “ беше излъчена в действително време на интернет страницата на Народното събрание.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР