Радост и енергия ще изпълнят Grand Mall в дните на

...
Радост и енергия ще изпълнят Grand Mall в дните на
Коментари Харесай

Радост и енергия ще изпълнят дните на Националния фолклорен фестивал Фолклорен изгрев

Радост и сила ще изпълнят Grand Mall в дните на Националния фолклорен фестивал " Фолклорен изгрев “ на Лазаровден и Цветница. Целта на уредниците - продуцентска компания " Сънрайз Маринов “, фолклорна телевизия " Сънрайз Мюзик “ и Grand Mall - е да развихрят креативната сила на фолклорните групи и солисти и да издигнат духа на феновете в това първо след пандемията огромно събитие. Фестивалът се организира под патронажа на Христо Христов - кмет на регион " Младост “  на Община Варна, буен обожател и покровител на фолклора.

18-ото издание на фестивала е десето подред, осъществено в партньорство с най-големия търговски център на Варна. Този самобитен празник зарежда с възторг участниците, за които Grand  Mall се трансформира през годините в обичано място за шерване на любовта към фолклора. За посетителите на мола пък срещите с нагиздените в прелестни национални носии младежи постоянно носят неповторимото чувство за празник.

Фестивалът " Фолклорен изгрев “ е съревнование за реализатори от разнообразни възрасти. На сцената ще излязат деца от 3 до 7 години, възпитаници от дребните класове, междинните учебни заведения. Таланта си ще покажат ученици на школи и читалища, частни студиа, детски комплекси, както и на професионални учебни заведения по фолклор и музика, студенти и самодейци от национални читалища и запалянковци от пенсионерски клубове.

Танцьорите и музикантите ще се състезават в категории за вокално, инструментално и танцово изкуство. Отделно се правят оценка солистите и групите. Ансамблите са разграничени в 6 съществени посоки: вокални реализатори, инструменталисти, стилизиран фолклор, остарели градски песни и шлагери, танцово изкуство и фолклорни ансамбли.

Откриването ще бъде на 15 април с осъществяване на Представителния отбор на Средното учебно заведение по филантропични науки и изкуства " Константин Преславски “ във Варна. Веднага по-късно стартира конкурсната стратегия с първи участници от ОУ “Антон Страшимиров " - Варна.

“Фолклорен изгрев “ продължава в събота, 16 април, Лазаровден, с конкуренция на деца реализатори и танцьори.

В неделния ден, точно на Цветница, на сцената излизат огромните - над 19-години, които не престават традициите на българския фолклор.На финала публиката ще види обичая Лазаруване, показан от групата за достоверен фолклор " Деленки “ от Айдемир, Силистренско. Поздрав за феновете преди оповестяването на премиите ще поднесат посетител изпълнителите Свилен Тодорински от България, Мишел от Беларус и Пьотр Петкович от Молдова. Състезателите ще бъдат оценени от жури, водено от акад. Милчо Василев - живописен началник на Фолклорен отбор към Академията за музикално и танцово изкуство (АМТИИ) – Пловдив. В журито са още проф. доктор Тодор Киров – учител в катедра " Музикален фолклор “ в АМТИИ-Пловдив, маестра Ваня Монева – диригент на хор " Ваня Монева “ и учител в НМУ “Панчо Владигеров ", маестро Димитър Христов – диригент на Оркестъра за национална музика на Националното радио и учител в НМУ “Панчо Владигеров ", доктор Данислав Кехайов - национален артист и шеф на Обединена общинска школа по изкуствата в Несебър. В журито са също странджанската национална певица и уредник на фолклорни фестивали в страната Златка Ставрева и Юлиян Станев - основен живописен началник на отбор “Варна ".

Младите артисти, музиканти и танцьори се състезават за медали, плакети, грамоти и доста специфични награди. Кметът на регион " Младост “ във Варна Христо Христов е обезпечил и три парични награди - за фолклорна група, за самостоятелен реализатор и за осъществяване на ария от македонската фолклорна област. Съорганизаторите от Grand Mall също са подготвили парична премия.Не пропускайте най-пъстрия и прочувствен фолклорен празник в Североизточна България, който дава начало на пролетта!

Повече информация за Национален музикален фестивал " Фолклорен изгрев “ търсете във Facebook: https://web.facebook.com/NMF.Folkloren.izgrev/
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР