Радослав Пашов е част от голяма мулти национална фирма с

...
Радослав Пашов е част от голяма мулти национална фирма с
Коментари Харесай

Работодатели и служители в спор „за“ или „против“ хоум офиса

Радослав Пашов е част от огромна мулти национална компания с над 200 чиновници и офиси в Съединени американски щати, Обединените арабски емирства и Европа. По време на пандемията 70% от екипа му работи от вкъщи си. След края и обаче всички се връщат в офиса. Защото съгласно него от вкъщи си чиновниците не са задоволително ефикасни.
Истината е,че всеки си разрешава да стане малко по-късно, да си стои по пижамка. А времето, през което би трябвало да ви се обадя и вие сте другаде и не си вдигате телефона – това е изгубено време.
Радослав Пашов - финансов шеф на огромна компания

Друг проблем съгласно Радослав Пашов е неналичието на надзор.

„ На хартия всеки може да прекара 8 часа, въпросът е по какъв начин са направени тези часове, тука контролът се губи. Според настоящето законодателство, в случай че нещо се случи на служителя, до момента в който той е хоум офис, отговорност за това ще понесе неговият шеф. И това е проблем “, показва Пашов.

Радослав Пашов - финансов шеф на огромна компания - Представете си, че някой живее в къща, в която окачения таван не е ок, само че ние не може да го знаем това и да го направляваме. И таванът падне и индивида си удари главата – къде е нашата виновност в този случай? “, пита работодателят.

Нели Митева стартира да работи от вкъщи си при започване на пандемията. Първата година живее в Лондон, където е офисът на компанията, само че малко по-късно с приятеля си се прибират в България. Работи всеки ден от 9 до 17:00 часа и дава отговор за екип от 20 души.
Изключително съм щастлива, че имам тази еластичност да мога да работя от тук, да работя от курорт, от което място си пожелая.
Нели Митева, чиновник

Масова процедура при компаниите от Великобритяния е посредством разнообразни системи да управляват чиновниците си, споделя Нели, която е чиновник в английска компания.

„ В нашата компания има система в която служителят самичък вкарва часовете, които е създал “, изяснява тя.

Според тяхното законодателство при акцидент в домашни условия може да се търси наказателна отговорност от работодателя.

„ Работата в къщи в този аспект е същото като работата в офис, при всяка една акцидент работодателят може да носи наказателна отговорност, в случай че това бъде потвърдено след съответната процедура “, разяснява тя.

У нас, държавното управление, бизнесът и синдикати към този момент разискаха ограничения, с които да подобрят правата на работещите от разстояние и на работодателите.

„ Служителят, който работи от разстояние или хоум офис ще може да дефинира съответно място в дома си, което да се смята за негово работно място. Това значи,че в случай че на това място настъпи трудова акцидент, то тя ще бъде считана за трудова “, споделя Величка Микова, народен секретар на КНСБ.

Предстои плануваните промени да бъдат гласувани от кабинета „ Денков “.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР