Работниците, включително държавните служители, да имат право на 2 дни

...
Работниците, включително държавните служители, да имат право на 2 дни
Коментари Харесай

Предлагат допълнителен отпуск за доброволчество

Работниците, в това число държавните чиновници, да имат право на 2 дни спомагателен отпуск за присъединяване в доброволческа активност. Това планува нов Закон за поощряване на доброволчеството, препоръчан за публично разискване.  

Целта му е основаване на удобна среда за поощряване развиването на доброволческите действия съгласно настоящите национални потребности и в сходство с разпоредбите, стандартите и най-хубавите практики в Европейския съюз и обособените страни членки. Приемането на препоръчаната правна уредба ще докара до предприемане на ограничения на национално равнище, които в оптимална степен да разрешат дефинираните проблеми в настоящата стратегическа, правна и институционална рамка в региона на доброволчеството, написа в претекстовете към плана.

Как е уредено доброволчеството в другите страни

Той планува възбрана на доброволчество, което замества даването на работна мощ по трудово правно отношение.

Организаторът на такава активност и доброволецят пък ще могат да подписват контракт – документално или устно. При устно подписване на контракт уредникът на доброволческата активност е задължен да издаде документално удостоверение за подписания контракт по искане на доброволеца. Сключването на писмен контракт пък е наложително при   доброволчество, обвързвано с нараснал риск за живота и здравето на доброволеца, както и такова реализирано от непознати жители в Република България.
 istock istock
С контракта за доброволчество доброволецът и уредникът на доброволческата активност уговарят взаимни права и отговорности и характерните условия за реализиране на доброволческата активност.

Организаторът на доброволческата активност е задължен да застрахова доброволеца против акцидент при и във връзка осъществяването на доброволческата активност, когато доброволческата активност се реализира при условия, вредни  за живота и здравето на доброволеца или по този начин е уговорено.

Организаторите на доброволческа активност ще дават отговор за вреди до размера на породените отговорно от доброволеца вреди при или във връзка осъществяването на доброволческата активност. Те обаче ще имат право, в случай че са обезщетили вредата на получателя да търсят обезщетение от доброволеца, в случай че се потвърди, че той е предизвикал вредата съзнателно или заради груба немарливост.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР