Работници, които са принуждавани от работодателите си да се ваксинират

...
Работници, които са принуждавани от работодателите си да се ваксинират
Коментари Харесай

КНСБ: При принуда за ваксиниране сезирайте съда или КЗД

Работници, които са принуждавани от работодателите си да се имунизират против Covid-19, имат право да сезират съда или Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД). Това сподели за „ Хоризонт “ националният секретар на КНСБ и експерт по трудово право Величка Микова.

В синдиката не престават да постъпват сигнали от работещи, които питат дали са задължени да се имунизират, с цел да упражняват право си на труд.

Правото на труд не би трябвало да бъде обвързано с изискването човек да е имунизиран, с цел да упражнява специалността си, защото имунизирането е персонален избор на всеки, безапелационна е Величка Никова, народен секретар на КНСБ.

„ Работниците са обезпокоени, че всеки от тях  може да не понесе подобен тип ваксина, някои по здравословни аргументи, други имат своите персонални съображения, има специалности, подложени на директен контакт с други хора. За такива специалности фактически може да е належащо лицата да бъдат имунизирани, само че това не би трябвало да става наложително. Всяко наложително деяние съставлява един тип акт на дискриминация по отношение на личното предпочитание на индивида да бъде подложен на имунизация и органите, които той може да сезира, това е Комисията за отбрана от дискриминация или пък съда “

Специалистът по трудово право напомни, че в Кодекса на труда има съображение заради, което работодатели могат да освобождават служащи, които обективно не могат да извършват своята работа, само че „ това би трябвало да се потвърди с медицински документи, с медицински показания “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР