Работната група приключи своята работа с категорично заключение, че изпълнителната

...
Работната група приключи своята работа с категорично заключение, че изпълнителната
Коментари Харесай

БЛИЦ TV: Цачева разкри цялата истина около делата за „царските имоти“

Работната група завърши своята работа с изрично умозаключение, че изпълнителната власт в лицето на Министерски съвет не може да предприеме никакви дейности, тъй като висящите каузи са от компетенцията на самостоятелната правосъдна власт. Това сподели на брифинг министърът на правораздаването Цецка Цачева за делата за „ царските парцели “, съобщи кореспондент на БЛИЦ.

„ Както ясно е посочено в решението за мораториума, признат от 41-вото Народно заседание през 2009 година, действието му се простира до приемането на специфичен закон, който е от компетентността на законодателната власт “, изясни тя. „ Правните последствия от оповестяването на противоконституционност на Закона за оповестяване на държавна благосъстоятелност парцелите на фамилиите на някогашните царе Фердинанд I и Борис III и на техните наследници могат да бъдат решени единствено по законодателен път при отчитане на влезлите в действие правосъдни решения “, уточни министърът.

„ Има заведени 3 тъжби в Страсбург от наследниците, само че министерството няма информация по хода на тези каузи “, посочи Цецка Цачева.

„ Припомням, че неотдавна от Европейския съд за правата на индивида страната беше наказана за така наречен „ синя къща “ в Пловдив, чието реституиране не бе осъществено в действителни граници. Би могло да се разсъждава в посока, че най-добре би било уреждането на тези висящи правосъдни разногласия да се извърши по планувания в закона ред “, сподели още тя.






Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ


Oператор: Съйко Съев, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР