Работи се активно на площадното пространство пред Националния дворец на

...
Работи се активно на площадното пространство пред Националния дворец на
Коментари Харесай

Ремонтът пред НДК ще бъде завършен през ноември

Работи се интензивно на площадното пространство пред Националния замък на културата и ремонтът се прави в период, увери столичният кмет Йорданка Фандъкова. По проект дейностите би трябвало да завършат в средата на ноември, в случай че времето разреши. Този период би трябвало да бъде спазен, другояче компанията ще търпи наказания, увери кметът.

Беше направена цялостна хидроизолация и към този момент се подреждат гранитните плочи. Сменят се парапети, ремонтират се стълбища, като се поставя камък, а не плочи. Цялата стойност на обекта е към 5 млн. лева, като 2,5 млн. лева е контракта с изпълнителя, и гранитните плочи също са на сходна стойност. Това са вложения от бюджета на Столичната община.

„ Тези 12 дка. повърхност пред НДК бяха извадени от ремонта на парка на НДК предходната година, тъй като се оказа, че няма хидроизолация “, акцентира кметът. По думите й, този площад не е ремонтиран откогато е издигнат.

Столичния кмет удостовери и мнението на Министерството на културата, за полагането на асфалт по бул. „ Дондуков “ в правата от ул. “Раковски “ до бул. “Васил Левски “. Искането там да бъде положена асфалт, а не павета, бе на Столична община. Кметът счита, че смяната на типа настилка няма да удължи периода на ремонта. Във връзка с недоволства на жители, че по булеварда няма пешеходни пътеки, кметът изясни, че това е по този начин, тъй като ремонтът още не е завършил.

 22407794_1826641037363241_695000777_n Фандъкова разяснява и направената от Столичния общински съвет нова разпоредба за публичния ред, която регламентира шумът, потреблението на фойерверки, активността на уличните актьори и други Тя изясни, че наредбата към момента предстои на публично разискване, след което би трябвало да се гласоподава от Общинския съвет.

След глобите на Столичната община към две компании поради некачествени ремонтни действия и поддръжка по софийски улици това лято, Фандъкова разяснява, че може да има още прекъснати контракти. Това би се случило, по думите й, в случай че компаниите не се стегнат и не си свършат работата.

Фандъкова чака до края на седмицата да стартира осъществяването на плана за монтиране на лъва от Военноисторическия музей. Поставянето на реставрирания лъв от паметника на починалите за свободата и независимостта на България от Първи софийски и Шести търновски полкове пред НДК ще бъде първият знак за възобновяване на историческия монумент.

„ Това е пилотен дребен план, който обявихме, че ще бъде изпълнен още тази есен. Той е единствено за въстановяването на лъва в достоверния му тип с околното пространство, такова каквото сме го виждали на фотосите. Големият план за войнишките монументи се приготвя. За него ще бъде разгласен конкурс “, посочи Фандъкова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР