Здравните власти в Ямбол започнаха проверки на личните лекари за

...
Здравните власти в Ямбол започнаха проверки на личните лекари за
Коментари Харесай

В Ямбол проверяват личните лекари за имунизациите срещу коклюш

Здравните управляващи в Ямбол започнаха инспекции на персоналните лекари за осъществяване на имунизациите против коклюш по имунизационния календар. Това заяви шефът на Регионалната здравна ревизия (РЗИ) доктор Радостина Калчева.

„ Проверява се дали са ваксинирани всички деца според възрастта си по календар, за какво са отлагани ваксини, в случай че е без причина – това е жестоко нарушаване. Имунизации не би трябвало да бъдат отлагани без основна здравна причина “, сподели тя.

Общопрактикуващите лекари ще бъдат глобени при едва осъществяване на имунизационния календар в пациентските им листи или голословно отсрочване на слагането на ваксини, уточни шефът на РЗИ – Ямбол. 

„ Апелирам да издирят всички деца, които не са ваксинирани по някаква причина до момента и да създадат всичко допустимо да ги ваксинират против коклюш в най-кратки периоди, защото сега сме в обстановка на епидемиологично разпространяване на заболяването “, сподели още доктор Калчева.

Личните лекари нямат право да отсрочват имунизация за повече от три месеца. Ако се наложи по-продължително отсрочване, би трябвало да се произнесе Областната комисия за отсрочване на имунизации, добави тя.

Родителите, отказващи имунизация на детето си, също подлежат на санкция по Закона за здравето. Неимунизирани деца не могат да посещават проведени колективи, напомни шефът на РЗИ – Ямбол.

От през днешния ден в Ямбол заработи кабинет за безвъзмездни имунизации против коклюш на бременни в последния триместър. През последния месец на територията на региона има три регистрирани случаи на болестта, единият е на неимунизирано дете.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР