От Гражданска инициатива Даная за живот“ внесоха в Министерския съвет

...
От Гражданска инициатива Даная за живот“ внесоха в Министерския съвет
Коментари Харесай

Фондация „Даная“ внесе в Министерския съвет искания за спешни реформи в детското здравеопазване

От Гражданска самодейност „ Даная за живот “ внесоха в Министерския съвет претенции за шест незабавни промени в детското опазване на здравето. Исканията са подкрепени с подписка, в която са включени близо 12 хиляди подписа на жители от над 40 градове и села. Подписката се провежда при започване на 10 февруари 2024 година, според Закона за директното присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление.

Гражданската самодейност е в памет на 15-годишната Даная, която умря на 9 май 2023 година в болница „ Пирогов “. 

Огромните неналичия в опазването на здравето убиват, убиха доста деца за една година и тази гражданска самодейност може да постави началото на същинска промяна, а тези животи да бъдат спасявани, сподели пред публицисти Ани Стоянова - майка на Даная преди внасянето на подписката в Министерски съвет. По думите на Стоянова в опазването на здравето най-вече липсва морал. Кремена Кунева, ръководител на фондация " Даная ", изрази вяра, че настояванията им ще слагат началото на същински промени. Подписката ще бъде импортирана и в Народнотоо заседание, и в Министерството на здравеопазването, защото сме очевидци на прекачване на отговорност сред институциите и няма да се откажем, до момента в който не забележим резултат от тях, добави Кунева. По думите ѝ периодите, сложени в настояванията, са реалистични и не изискват толкоз време, колкото предпочитание. 

Адвокат Методи Лалов сподели за Българска телеграфна агенция, че се работи върху делото, което Стоянова съобщи преди време, че ще заведе против „ Пирогов “. По думите му искът против болничното заведение ще бъде за обезщетение, само че главната цел е да бъде наказано лечебното заведение за позволени лекарски неточности, довели до гибелта на Даная. В околните месеци искът ще бъде импортиран в съда, сподели още Лалов и уточни, че обществото би трябвало да разбере, че са нужни ограничения, с цел да не се повтаря подобен случай и болничното заведение да поеме отговорност. 

Реформите, за които упорстват от „ Даная за живот “, са основаване на цифрова осведомителна система, която да действа в действително време и да насочва родители на деца към нужните медицински експерти според от положението на детето, както и съобразено с местоположението му. Системата да сплотява информация за всички клиники, в които лекуват деца, за потенциала им, за работното им време, както и за дежурни кабинети и експерти. Да има опция и за онлайн питане към съответното болнично заведение, както и период на отговор.

Да бъде основан „ парещ “ телефон или онлайн платформа за подаване на сигнали за проблеми и в поддръжка на родители на деца-пациенти при приема и престоя им в болнични заведения и/или при отвод на лечебното заведение да обезпечи мултидисциплинарен екип, когато това е належащо. Да се подсигурява анонимността на подателите на сигнали и да има механизъм за следваща незабавна инспекция, упорстват още от организацията.

До края на тази година да се вкарат правила за добра здравна процедура за всички медицински специалности и да бъде осъществена инспекция на всички медицински протоколи за работа в незабавната и неотложната помощ от самостоятелен експертен орган, външен за съответната болница, допълват в настояванията си от организацията. Публично да бъдат оповестени резултатите от инспекцията. Пълна актуализация на протоколите в сходство с най-новите практики в незабавната и неотложна медицина и гарантиране на въвеждането им във всички лечебни заведения, показват още от „ Даная за живот “.

Във всички лечебни заведения да се интегрира система за първокласен надзор на междуболничната и вътреболничната връзка, която да подсигурява бързо и дейно взаимоотношение, изключващо персонална преценка, за привикване и известяван за нужда от даден експерт, както и написани ясни правила за задействане и отговор е идващото искане на организацията.

Да бъде въведено наложително продължаващо здравно образование за всички медицински специалности, което да не е за сметка на общия годишен отпуск на лекарите. Да бъде преструктурирана Изпълнителната организация „ Медицински контрол “ като самостоятелен профилиран държавен орган или в изпълнителна организация към Министерския съвет, допълниха още от организацията. Агенцията да има пълномощия и отговорности да снема пояснения, да изисква и да ревизира документи на лечебните заведения, чиновниците в тях, както и на засегнатите пациенти, в случай че има такива. Да бъде основана стратегия, с която до края на 2025 година да бъде нараснал експертният потенциал на чиновниците, които правят инспекциите, и да им бъде обезпечено почтено и съответно заплащане, ограничаващо риска от корупция, показаха още от организацията.

След гибелта на момичето бяха назначени инспекции в „ Пирогов “ и в болница „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. След като първата инспекция, осъществена от Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ не откри нарушавания, последва втора – през януари 2024 година, в която беше установено нарушаване в двете лечебни заведения при предписването и отпущането на лекарствен артикул. При втората инспекция бяха тествани и медицински център „ Малчовците “ ООД - София, болница и диагностично-консултативния център към болница „ Токуда “, Амбулатория за първична извънболнична здравна помощ самостоятелна процедура „ Смарагд 57 “ ЕООД - Кресна, „ Доктор К. Пандева “- ИППМП ЕООД - Благоевград. 

Всички документи, получени от лечебните заведения в хода на осъществяване на първата инспекция, са предоставени на бранш „ Противодействие на корупцията в администрацията “, отдел „ Икономическа полиция “ към Главна дирекция „ Национална полиция “ на 8 януари 2024 година, оповестиха тогава от „ Медицински контрол “. На 25 януари тази година констативните протоколи, ведно с документите, получени при повторната инспекция, са предоставени на бранш „ Противодействие на корупцията в администрацията “, отдел „ Икономическа полиция “ към Главна дирекция „ Национална полиция “.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР