Qualcomm спечели първа победа срещу Apple в основната правна битка

...
Qualcomm спечели първа победа срещу Apple в основната правна битка
Коментари Харесай

Qualcomm спечели първо патентно дело срещу Apple

Qualcomm завоюва първа победа против Apple в главната правна борба сред двата софтуерни колоса.

Съдебно жури в Сан Диего открива, че Apple е нарушила три патента на Qualcomm, свързани със стартирането на iPhone и живота на батерията на устойствата, оповестява Reuters. Журито е разпоредило Apple да заплати по 1,41 $ на iPhone поради нарушаванията на патентите, което възлиза общо на 31 милиона $.

Apple и Qualcomm влязоха в сериозен юридически конфликт поради политиката за начисляване на такси за лицензиране на интелектуална благосъстоятелност в допълнение към главните цени на чипсетите за смарт телефони. Apple заведе дело против Qualcomm за 1 милиард $, потвърждавайки, че компанията събира такси за интелектуална благосъстоятелност, без да има това право.



Федералната комерсиална комисия също се включи в разногласието, като заведе дело против Qualcomm поради ценообразуването, в което влизат и таксите за интелектуална благосъстоятелност. Това дело завърши през януари и се чака решение на съда, като двете компании имат опция също по този начин да реализират съглашение между тях.

В последна сметка, резултатът от последното дело е относително дребен триумф за Qualcomm от финансова позиция. Той обаче може да има значимо значение при разглеждането на главното дело.

В този случай Qualcomm съди Apple за нарушение на едвам три патента, свързани с потреблението на батерията. Победата обаче открива, че интелектуалната благосъстоятелност на Qualcomm може да бъде облагана с спомагателна цена (в случая 1,41 $ на устройство). Това може да се употребява като мотив от страна на производителя на чипове и в главното дело. Решението на съда в Сан Хосе в действителност легитимира самия принцип, който Apple оспорва.

От друга страна, Qualcomm настояват, че това са едвам три от десетките хиляди нейни патенти, за които желае в допълнение възнаграждение. Така че, това е една дребна стъпка за компанията във финансово отношение, която обаче може да промени патентното право в областта на високите технологии.

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР