Пуми е порода кучета, която произлиза от Унгария. Предполага се,

...
Пуми е порода кучета, която произлиза от Унгария. Предполага се,
Коментари Харесай

Отглеждане на Пуми вкъщи

Пуми е порода кучета, която произлиза от Унгария. Предполага се, че тя се е зародила някъде към осемнадесети век. Първоначално палетата от тази вариация съвсем не излизали от Унгария, само че откакто през предишното столетие придобили известност във Финландия и Швеция, почнали да се популяризират из целия свят. Кинолозите са на мнение, че пуми има връзка с пули-порода, която също е отлична за осъществяване на пастирска работа.

Освен че е чудесно работно куче, пуми е и скъп домакински любим, имащ приветлива осанка. Кучето доближава височина от съвсем 50 сантиметра, а тежестта му варира сред 10 и 15 кг. Характерна за породата е гъстата, приблизително дълга накъдрена четина. Окраската може да е черна, кафеникава, червеникава и бяла.

Пумитата бързо се трансформират в най-хубавия другар на своя собственик. Те са радостни, енергични и предани. Привързват се бързо към даден човек и цялото му семейство и обожават да прекарват времето си в фамилна среда.

Въпреки че се поддават на дресиране, тези рошльовци напълно не са най-лесните за образование кучета. Когато са още млади, са склонни да бъдат своеволни и даже палави.

Това ги прави несъответствуващи за дресьори със слаби нерви. При упорита работа и насърчаване с кучешки лакомства обаче те постоянно се трансформират в един превъзходен домакински любим.

Отглеждане на пуми в къща

Тази порода е извънредно подобаваща за развъждане във ферми или в къщи с огромен двор. Нейните представители имат потребност от много пространство, защото са основани да тичат и изобщо да правят много физически извършения.

Не се предлага да бъдат връзвани, защото това неизбежно би основало поведенчески проблеми. Въпреки че пумито не разполага със силата и физическите характерности на породи като немска овчарка и ротвайлер, то също се отнася с съмнение към непознати лица, което го трансформира в нелош надзирател.

Като множеството кучета с гъста и къдрава четина пуми също е сензитивно към високите температури и към изобилната влага. Така че, с цел да можете да отглеждате безпроблемно кучето на открито, би трябвало да му осигурите здрава кучешка къщурка, където да може да се крие през дъждовните дни. Тя би трябвало да се намира на сенчесто място и до нея постоянно да има паничка с вода, с цел да се разхлажда кучето.

Отглеждането на кучето на открито изисква да се поставят повече грижи за неговата четина. Това включва разресване два пъти седмично и подкастряне няколко пъти в година.

Космената завивка на животното е примамливо укритие освен са бълхи, само че и за кърлежи. Ето за какво би трябвало да вземете ограничения и по този въпрос. Обикновено е задоволително козината да се третира един път на няколко месеца със специфични препарати.

Отглеждане на пуми в апартамент

Отглеждането на пуми в апартамент и като цяло в тясно жилище е доста сложна задача, която не би се отразила добре нито на кучета, нито на дома. Пуми е много интензивно, любопитно и палаво куче, което прелива от сила.

 Куче Пуми

Ако то не бъде извеждано на открито задоволително постоянно, има заплаха да сътвори голям хаос в дребното ви жилище. Скучаещото пуми е способно да разхвърля всички облекла и обувки, да надъвче кабели, килими и чанти.

Не е изключено да му се усладят и мебелите. Освен това, в случай че не са възпитани вярно, могат да станат и доста шумни, което пък да ви навлече проблеми със съседите.

Единственият метод да избегнете тези неприятни моменти е като извеждате животното по няколко пъти на ден на открито. Позволявайте му да тича, играйте си с него или просто се отдайте на продължителни разходки. Само по този начин пуми ще може да изразходва цялата си сила и да стои умерено на дивана до своя собственик.

Пуми и други домашни любимци

Въпреки че породата не е известна с нападателно държание, кучетата не всеки път се отнасят другарски с други палета.

Този проблем обаче нормално е подбуден от обстоятелството, че даденото пуми не е било добре социализирано, до момента в който е растяло. С повече упорита работа това поведение може да се преодолее.

Към по-големи животни като овце и кози пуми не би трябвало да демонстрира неприязън. Но в случай че види движещи се добичета, може да се опита да ги завърне или да тича дружно с тях.

Пуми и дете

От пуми би излязъл един прелестен придружител на по-голямо дете, което знае по какъв начин да се държи с кучето и не би го предизвикало или малтретирало.

Породата не е подобаваща за дребни дечица, защото в случай че детето оскубе или ощипе животното или пък се опита да му вземе храната, палето може да реагира първосигнално и да нарани детето.

Отношението на пуми към непознати малчугани също не е топло. Обикновено кучета се държи резервирано и се нуждае от повече време, до момента в който опознае съответното хлапе.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР