Птиците фламинго могат да оформят приятелства за цял живот и

...
Птиците фламинго могат да оформят приятелства за цял живот и
Коментари Харесай

Птиците фламинго могат силно да обичат и силно да мразят

Птиците фламинго могат да оформят другарства за цялостен живот и да заобикалят екземпляри, с които не се схващат, откри проучване, представено от в. "Дейли мейл ".

Учени от английския университет в Ексетър следили ята фламинго в националния резерват "Слимбридж Уетлендс " в Югозападна Англия в интервала 2012-2016 година.

Екипът на зоолога Пол Роуз открил, че обществата на тези пернати са със мощно изразени обществени връзки. Той изучил четири типа фламинго.

Всички те изкарвали по-голямата част от времето си с в обграждане на "най-близки другари ". Тези странни връзки включвали тъй-наречените "женени " мъжки двойки, даже тройки и четворки.

Експерти на Регионална инспекция за опазване на околната среда избавиха бедстващо розово фламинго в Китен (снимки)

По думите на Пол Роуз тези пернати освен си избират сътрудник за чифтосване. Тази тяхна хетеросексуална връзка е доста трайна. Но други екземпляри търсят контакти "по ползи " и другарства. В тях се включват женски и мъжки двойки. Тези връзки са дълготрайни, а не инцидентни и неустойчиви. Срещали се постоянни трио и квартетни обединения.

Розовите птици имат дълъг живот. Някои екземпляри населяват "Слимбридж Уетлендс " от 60-те години на предишния век. Създадените връзки са доста трайни. Явно те играят значима роля за оцеляването на типа в дивата природа, акцентират учените.

Откритията на екипа ще оказват помощ на експертите при развъждането на тези птици в плен.

"Когато се местят фламинго от един зоопарк в различен, би трябвало доста да се внимава откритите другарства никога да не се нарушават ", разяснява доктор Роуз.

В изучаваните ята имало сред 20 и 140 птици. В по-големите групи съществувало по-изявено обществено взаимоотношение. В същото време било открито, че в тесните "приятелски кръгове " мъчно били допускани натрапници. И пернатите редовно отбягвали екземпляри, с които не си допадали, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР