Проверката за сигурност на летището е един от най-неприятните и

...
Проверката за сигурност на летището е един от най-неприятните и
Коментари Харесай

Защо вадим лаптопа и телефона от багажа си при проверките на летището

Проверката за сигурност на летището е един от най-неприятните и стресиращи моменти за пасажерите.
Опашката се движи монотонно и забавя всичко. Строгите чиновници ви гледат изпитателно, а най-после се сблъсквате с капризната молба: " Моля, извадете преносимите компютри от чантите ".
Но какво общо има вашият преносим компютър със сигурността, пита CNN и дава отговор на този въпрос.
Денят, който промени вечно пътуването със аероплан е 11 септември 2001 година
Преди най-черната дата в новата история на Съединени американски щати можеше да преминете инспекцията за сигурност с ръчна чанта, цялостна с всичко належащо за ваканцията, в това число нож с четирисантиметрово острие. Всъщност по този начин нападателите от 11 септември внасят оръжията си на борда.
След атентатите в Америка, процесите на инспекция в целия свят се трансформират за една нощ. В Съединени американски щати частните реализатори на охранителни услуги, на които се заплаща минимална заплата, са сменени от федерална стратегия с висококвалифициран личен състав по сигурността. Всичко, което може да се смята за оръжие, е иззето на момента.
Изведнъж от пасажерите се изисква да смъкват обувките, коланите и връхните си облекла, да извадят телефоните, преносимите компютри, течностите и всичко друго, което може да се употребява като част от самоделно взривно устройство.
Това продължи няколко години. В последна сметка бяха създадени по-усъвършенствани способи за инспекция, които дейно разпознават избрани закани.
Днес в някои страни не се изисква да сваляте обувките си при прекосяване през инспекцията за сигурност.
Тогава за какво към момента би трябвало да изваждате преносимия компютър си?
Машината, през която минават чантите и устройствата ви, е рентген.
Основната причина, заради която би трябвало да извадите преносимия компютър от чантата си, е, че батерията и другите механични съставни елементи са прекомерно плътни, с цел да могат рентгеновите лъчи да обхванат дейно – изключително в случай че сканиращата система е остаряла.
Същото важи и за захранващите кабели и други устройства като таблети и фотоапарати.
Когато тези предмети са в чантата ви, чиновниците по сигурността не могат да употребяват сканираното изображение, с цел да дефинират дали е налице риск. Те би трябвало да маркират чантата за физическо претършуване, което забавя всичко. По-лесно е, в случай че всички устройства бъдат отстранени преди всичко.
Лаптопът в чантата може да скрие от погледа и други предмети, които могат да бъдат рискови. Отделното му сканиране разкрива вътрешните му съставни елементи на екрана. В някои случаи може да бъдете помолени да го включите, с цел да докажете, че това е фактически работещ компютър.
С по-новите технологии за сканиране чиновниците по сигурността могат да прегледат чантата от няколко ъгъла, с цел да схванат дали нещо е скрито или е направено да наподобява като друго. На някои летища са регистрирани опити за разбъркване на части от оръжия с други съставни елементи, с цел да се премине инспекцията на ръчния багаж.
Някои летища са модернизирали 3D сканирането, което разрешава на пасажерите да преминат с чантите си през инспекцията, без да се постанова да изваждат преносимите компютри си. Ако не ви помолят за това, евентуално се употребява една от тези по-скъпи системи.
Въпреки това усъвършенстването на технологията няма да отстрани забавянето от инспекциите. Причината, заради която това е главен проблем, е скоростта, с която чиновниците сканират изображенията (което диктува скоростта на конвейера).
Проверката за сигурност на летището включва и самите пасажери.
Високата рамка, през която минавате, е железен детектор. Целта му е да открие оръжия или други противозаконни предмети, които може да са скрити под облеклата ви. Металдетекторите употребяват нейонизиращо излъчване, което значи, че не излъчват рентгенови лъчи.
По-големите скенери за тяло са тип рентгенов уред. Те могат да бъдат дейни или пасивни, или композиция от двете.
Пасивните скенери откриват естествената радиация, предавана от тялото ви и всички предмети, които може да са скрити. Активните скенери излъчват нискоенергийно излъчване, с цел да основат сканиране на тялото ви, което по-късно може да бъде оценено.
Видът на машината, през която ще преминете, зависи от това в коя част на света се намирате. Например един тип деен скенер за тяло, който излъчва рентгенови лъчи по по този начин наречената " технология на противоположното разпръскване ", в миналото е бил необятно употребен в Съединени американски щати, само че към този момент не се ползва. Той е неразрешен в Австралия и Европейския съюз, където се употребява единствено нейонизираща технология.
Друг тип скенер излъчва милиметрови талази с по-ниска сила вместо рентгенови лъчи, с цел да изобрази пасажера. Честотите на милиметровите талази се смятат за нейонизиращо излъчване.
Напоследък изкуственият разсъдък като че ли е на всички места към нас и летищата не вършат изключение. Напредъкът в системите с изкуствен интелект може да промени бъдещето на сигурността на летищата.
Засега от проверяващите чиновници се изисква да разпознават евентуалните закани в сканираните изображения. Какво би станало обаче, в случай че един модернизиран изкуствен интелект бъде подготвен да прави това, като употребява база данни от изображения? Той би се справил за елементи от секундата.
На някои летища към този момент се употребяват скенери за компютърна томография, които основават 3D изображения с висока разграничителна дарба. В бъдеще тази технология може да бъде усъвършенствана от изкуствения разсъдък, с цел да открива заканите доста по-бързо.
Хипотетично, компютърната томография би могла да се употребява както за хора, по този начин и за багаж. Може ли това да разреши на пасажерите да минават през скенер за тяло, до момента в който носят багажа си в ръка? Възможно е. Дотогава обаче ще би трябвало да тръгвате в точния момент за летището и да бъдете търпеливи на опашките.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР