Проведе се среща между парламентарната група на БСП за България“

...
Проведе се среща между парламентарната група на БСП за България“
Коментари Харесай

Георги Гьоков: С 10 000 подписа пенсионерските организации настояват да се приеме предложението на БСП за преизчисление на пенсиите

„ Проведе се среща сред парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ и пенсионерските организации. Поводът е тяхна декларация със обективни претенции към бюджета. Пенсионерските съюзи за първи път се сплотяват депутатите да поддържат предлагането на Българска социалистическа партия за две преизчисления на пенсиите – първо, пенсиите, отпуснати до 24 декември 2021 година, да се преизчислят от 1 юли т.г. с % 1,35 на 100 за всяка година застрахователен стаж без преобразяване. И второ, пенсиите за трудова активност, отпуснати до края на 2020 година, също да се преизчислят от 1 юли, като самостоятелният коефициент на всички се умножи по средномесечния застрахователен приход за страната за 2021 година “ Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Гьоков  пред медии в Народното събрание.
Той напомни, че Българска социалистическа партия към този момент е внесла тези оферти още преди разискването на бюджета като промени в Кодекса за обществено обезпечаване, само че те са били отхвърлени от парламентарното болшинство.
По думите на Гьоков, диалогът с пенсионерите е бил градивен и са се  разискали вероятните неща, които Българска социалистическа партия може да предложи като промени сред първо и второ четене на бюджета на Държавното публично обезпечаване. „ Това е опцията да осигурим по-високи приходи на пенсионерите посредством уеднаквяване на коефициента на тежест за една осигурителна година на 1,35. Второто нещо, което ще предложим, е увеличение на вдовишките добавки от 26,5% на 30%. И третото - нарастване на добавката от Учителския пенсионен фонд за учителите, които са придобили право на пенсия по-рано. В момента тази добавка е 0,33% от пенсията, ние предлагаме да стане 0,5% “, уточни социалистът.
„ Не сме не запомнили за преизчислението на пенсиите с настоящ средноосигурителен приход от 2021 година, само че защото отговорно считаме, че това е мъчно да се случи в средата на годината, с това се съгласиха и пенсионерските съюзи, за това ще настояваме да е от 1 януари 2024 година “, добави Георги Гьоков.
„ Срещнахме безусловно схващане в срещите ни с парламентарните групи, изключително с Българска социалистическа партия. С наслада споделям, че може би, от 2024 година българският пенсионер ще бъде по-добре подложен в нашето общество “, заяви Стефан Груев , ръководител на „ Съюз на пенсионерите 2004 “.
„ Пенсионерските клубове събрахме 10 000 подписа, с цел да удостоверим желанието на пенсионерите. То е за заслужен живот и за обикновено отношение на политиците към техните проблеми. Изключително значимо е това преизчисление да се случи през 2024 година, тъй като в случай че в действителност влезем във валутния съюз, то ще бъде мъчно осъществимо “, добави основният редактор на в. „ Пенсионер “ Петьо Дафинкичев .
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР