Проведе се извънреден Координационен съвет по водите заради ограничаването на

...
Проведе се извънреден Координационен съвет по водите заради ограничаването на
Коментари Харесай

Нено Димов умува как да сведем загубите на вода под 23%

Проведе се ексклузивен Координационен съвет по водите поради ограничението на водоползването от язовири за питейно-битово водоснабдяване с размер под 50% , оповестяват от Министерството на околната среда и водите.

Припомняме, през вчерашния ден стана ясно, че към края на ноември запълнени под 50% са язовирите " Дяково ", " Асеновец " и " Ястребино ".

На срещата министър Нено Димов съобщи, че гарантирането на питейно-битовите потребности на популацията е приоритет.

Според него ограничението на водовземането от язовири не може да реши дълготрайно казуса, по тази причина напъните би трябвало да се цели понижаване на загубите на вода и възстановяване на публичното водоснабдяване.
 Ограничават водовземането от язовири с размер под 50%
Ограничават водовземането от язовири с размер под 50%

Язовирите " Дяково ", " Асеновец " и " Ястребино " ще се употребяват единствено за питейно-битови цели

Екоминистърът уточни, че сега се разисква европейска инструкция, която ще сложи задача пред страните от Европейски Съюз течовете по водопреносната система да бъдат сведени до под 23%. Ясно е, че при нас загубите са много по-съществени и в случай че тази инструкция стане факт, ще имаме малко време да осъществим условията ", изясни той.

От Басейновите дирекции показаха, че трите проблематични язовира не са единствените източници за водоснабдяване на обслужваните селища . Тяхна опция могат да са подземните и повърхностни води.

Представителите на локалната власт показаха убеденост, че в техните обитаеми места няма да се стигне до воден режим , тъй като се употребява по-малко количество вода от позволеното. Те поддържаха ограниченията на екоминистерството водоподаването от трите язовира да се ограничи за промишлени потребности.
 Търсят се 2000 хидроинженери
Търсят се 2000 хидроинженери

Младите хора желали да са в София, а язовирите са и в отдалечени региони

На съвета беше решено при определяне на разполагаем размер под 50% на язовирите, които се употребяват за питейно водоснабдяване, Министерство на околната среда и водите да подхваща ограничения за ограничение на потреблението за други цели - индустрия и енергетика и други

Координационният съвет подреди на Басейновите дирекции да насочат наставления към ВиК операторите да актуализират описите със стопанисваните водоизточници.

Ако водоподаването бъде лимитирано, ВиК операторите би трябвало да преминат към аварийни повърхностни и подземни водоизточници за питейно-битово водоснабдяване, за които имат издадени разрешителни от съответните Басейнови дирекции.
 ДАМТН не знае настоящото положение на сериозните язовири
ДАМТН не знае настоящото положение на сериозните язовири

Отговорните за поддържката на оборудванията били притежателите им
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР