Процесията Пътят на кръста бе кулминацията на събитията на Разпети

...
Процесията Пътят на кръста бе кулминацията на събитията на Разпети
Коментари Харесай

Шествието „Кръстен път“ в Рим мина без папа Франциск

Процесията " Пътят на кръста " бе кулминационната точка на събитията на Разпети петък – деня, в който католиците означават страданията на Иисус Христос и разпъването му на кръста. В Рим поклонниците обиколиха Колизеума – античната гладиаторска сцена, която символизира гоненията на ранните християни. Традицията датира от XVIII век и е възобновена през 1964 година

Шествието мина без папа Франциск, чието присъединяване бе анулирано поради " запазване на силите му " за Всенощното бдение на Велика събота и неделната Великденска литургия.

По-рано папата води службата на Разпети петък в базиликата " Свети Петър ", само че беше в инвалидна количка поради проблеми с опорно-двигателни уред.
Това провокира угриженост измежду тези, които му оказват помощ да извършва своите отговорности. Но евентуално има основателни аргументи за решенията, които взима. Но всички поклонници са благословени и щастливи да бъдат тук, в Рим.
Марлене Щубер – католичка от Коста Рика

По света Разпети петък бе маркиран с разнообразни събития, шествия, възстановки на разпятието. В швейцарския град Ромон процесията се състоеше от 20 дами, облечени в черно, с покрити лица, които носят инструментите на страданието (пирони, чук, трънен венец) върху червени възглавници.

В линията Газа събитията от Страстната седмица са лимитирани като мащаб и времетраене. Служба в град Газа събра десетки вярващи. Църквата служи и като заслон за към 600 разселени палестинци.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР