Процесите, които се наблюдават в момента при БСП, приличат на

...
Процесите, които се наблюдават в момента при БСП, приличат на
Коментари Харесай

Проф. Баева: Държим се сякаш Магнитски е наш закон. Тази позиция прилича на заеманата от Живков

Процесите, които се следят сега при Българска социалистическа партия, наподобяват на претърпените от Съюз на демократичните сили при започване на 90-те години. Тогава от огромна синя партия се трансфораха в отломка. Това изясни пред БНР проф. Искра Баева.

" Българска социалистическа партия изживява проблем с неналичието на посока. Липсва й идейна основа и вероятност. Тя обаче няма да бъде сменена от друга лява партия. Останалите леви групи са прекомерно слаби и философстващи. Не приказвам за тази нова групировка, формирано от някогашни членове на Българска социалистическа партия, които са се гонеха един различен от партията. От управлението зависи да преодолее тази рецесия, само че това няма да стане със остарели фрагменти. Необходими са младежи, които не идват единствено за постове ".

В предаването " 12+3 " проф. Баева направи паралел сред сегашната обстановка и връзките на Народна Република България с тогавашния Съветски съюз.

„ България е част от Източния блок, от Варшавския контракт и от Съвет за икономическа взаимопомощ. Тодор Живков е избрал мястото на най-верен спътник на Съюз на съветските социалистически републики, с цел да получава облаги. Разликата със настоящия миг е в това, че тогава тази взаимозависимост на страната ни е била скрита за обществото. Не е била демонстрирана. Никой от руските водачи не е излизал демонстративно да каже какво би трябвало да вършим. Сегашните визити, с инструкции на американски политици, са демонстративни. Законът „ Магнитски “ е американски. Ние се държим като че ли е наш закон. Сякаш желаеме да станем по-католици от папата и да дадем повече, в сравнение с желаят. Тази позиция мощно ми наподобява на позицията на Тодор Живков, само че без облагите ".

Професор Баева описа и за сборника “Що е социализъм и има ли почва у нас? След 130 години ”. Създаден е дружно с проф. Димитър Денков.

„ Нашето предпочитание беше да се обърнем към разнообразни мислители, които да създадат параленост сред социализма от края на 19 век и този при започване на 21 век “.

В България през последните 30 години породи тезата за неизбежността на капитализма, изясни тя.

" Опитахме да зададем страхливо въпроса за опцията да има социализъм в тази ера. Първата част е полемика сред Петър-Емил Митев, Любен Николов и Бернар Монтян. Тя е направена пред 90-та година. Те разсъждават върху аргументите да се провали социализма. Търсят всичките му дефекти ".

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР