Процедурата по сертифицирането на газопровода Северен поток 2 не трябва

...
Процедурата по сертифицирането на газопровода Северен поток 2 не трябва
Коментари Харесай

Русия призова Германия и ЕК да не политизират изкуствено сертификацията на Северен поток 2

Процедурата по узаконяването на газопровода " Северен поток 2 " не би трябвало изкуствено да се затруднява и да се политизира от немските регулатори и от Европейския съюз, се показва в позиция на съветското външно министерство в понеделник, предшестващо диалози на външните министри на Русия и Германия.

" Изграждането на " Северен поток 2 " е е един от най-големите планове за последното десетилетие, осъществен от " Газпром " във взаимоотношение с компании от Германия и редица други европейски страни. Пускането му в употреба ще има значителен принос в обезпечаването на енергийната сигурност на целия Европейски съюз. Процедураат по узаконяването му от страна на немските регулатори и Европейската комисия не би трябвало да да се затруднява и политизира изкуствено ", написа в мнението на рускот оминистерство.

По-рано денем външният министър на Германия Аналена Бербок съобщи в Киев, че тематиката " Северен поток 2 " има и геополитическа страна и по тази причина, с цел да даде немският регулатор утвърждение, той би трябвало изцяло да съотвества на европейското право.

" В съдружното съглашение сме записали, че за енергийните планове в Германия работи европейското право и това се отнася, несъмнено, и за " Северен поток 2 ". В момента в този план европейското право не е изцяло осъществено, по тази причина процесът по узаконяването е преустановен. В същото време ние виждаме геостратегически връзки, в противоположен случай не бихме говорили толкоз за това ", сподели Бербок.

" Ако има по-нататъшна ескалация от страна на Русия, ще приемем дружно с нашите сътрудници взаимни подобаващи ограничения ", добави министърката, която след визитата си в Киев отпътува за Русия.

За стартирането на газопровода, компанията " Норд стрийм 2 " (Nord Stream 2 AG), оператор на газопроводния план " Северен поток 2 ", би трябвало да получи регистрация като самостоятелен газопреносен оператор. На 16 ноември Федералната организация за регулация на мрежите (Bundesnetzagentur - BNetzA) спря сертификацията заради въпроси от организационно-правен темперамент. Регулаторът уточни, че процесът ще се възобнови, когато компанията с централа в швейцарския град Цуг съобщи главния капитал на немския сегмент в благосъстоятелност на немското дъщерно дружество.

От съветското външно министерство показаха, че са разочаровани от настоящето положение на връзките си с Германия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР