Процедурата по одобряване на учебници трябва да се промени, смята

...
Процедурата по одобряване на учебници трябва да се промени, смята
Коментари Харесай

Просветният министър иска промяна в оценяването на учебниците

Процедурата по одобрение на учебници би трябвало да се промени, счита просветният министър Красимир Вълчев след абсурда с тематиката за комунизма в новите книги по история за десети клас. Проектите на " Просвета ", " Анубис ", " Булвест 2000 ", " Рива " и " Домино " бяха спрени предходната седмица поради манипулативно показване на интервала сред 1944-89 година

Според министъра ведомството следва да излиза с по-ясно задание към издателите, както и да демонстрира повече " отношение " по време на целия развой на подготовка на учебниците. „ В оценъчните листи за учебниците са маркирани най-вече техническите неточности, което е препоръка за проблем с процедурата, че не сме задали повече от формалното сходство, което пожелаваме. Освен официално сходство би трябвало да желаеме този учебник да възпитава в избрани връзки “, изясни Вълчев пред БНР.

Министърът призна, че в случай че не са били сигналите от учители, плановете на въпросните учебници е можело да минат и в настоящия си вид. По думите му той не е експерт, макар че като министър има последната дума за одобряване на учебниците. " Дори да прочета всички учебници, може би нямам това око да видя всички разлики. В случая, откакто ги прочетох, видях, че тези учебници са доста разнообразни един от различен. Формално би трябвало да дават отговор на една и съща стратегия, само че носят друго обръщение, друг дух ", разяснява той, давайки образец с Народния съд, който може да се опише и като съд, и като всеобщо проведено изтребване на националния хайлайф, както и с Възродителния развой, който може да бъде разказан като емиграция, само че и като жестоко нарушение на човешките права. " С механически средства е сменен духът на образователните стратегии в другите учебници. Направен е опит да се даде благовидност и нормалност на един режим, който сме характеризирали като тоталитарен. Определено е издирван резултат, тъй като това не може да се направи инцидентно ", уточни той.

ДИАЛОГ

Запитан дали е дал две страници инструкции на издателите с съответни наставления какво да трансформират в учебниците, министърът отговори утвърдително, само че направи ангажимента, че те са примерни и няма наложителни текстове. " Осъждането на тоталитарния режим не е политическа цензура, а част от цивилизационния избор, който сме създали като страна ", отбрани се той. По думите му следва още една среща с издателите, на която ясно ще бъде посочено, че би трябвало " да се промени отношението ". „ Ние би трябвало да възпитаме днешните деца в отношение към диктатурата. Диктатурите от ХХ век може би няма да се случат в същата форма, само че не е необикновено поради изкуствения разсъдък и осведомителните технологии през ХХI век да се появят цифрови диктатури. Не може да възпитаваме децата в безразличие “, съобщи той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР