Процедура за попълване на националната система Живи човешки съкровища –

...
Процедура за попълване на националната система Живи човешки съкровища –
Коментари Харесай

Търсят и в Хасковско „Живи човешки съкровища – България“

Процедура за попълване на националната система „ Живи човешки съкровища – България “ 2022 година стартира и Областна администрация-Хасково.

Системата „ Живи човешки съкровища – България “ е главен инструмент на държавната политика за запазване на нематериално културно завещание. Тя цели запазване на значими за България обичайни действия и умения на общности, групи и обособени лица, поощряване на тяхното предаване на идващите генерации, популяризирането и оторизирането им, като носители на национална еднаквост.

„ Живи човешки съкровища – България “ се попълня на всеки 2 години на два стадия – регионален и народен. Сесията на регионалния стадий излъчва представител, с който районът да взе участие в националния.

Срокът за подаване на номинации за присъединяване в регионалния стадий е до 26 август 2022 година в това число, в деловодството на Областна администрация – Хасково или на е-поща: [email protected].

Право на номинации имат националните читалища, общински, районни и държавни музеи и юридически лица с нестопанска цел с предмет на активност в региона на нематериалното културно завещание. Всяка институция може да направи единствено една номинация. Тя следва да показва действия и умения/елементи от сферите на нематериалното културно завещание, според районните листи на Националния указател на нематериалното културно завещание на Република България, като обичайни обреди и празници, обичайно пеене и свирене, обичайно танцуване и обичайни детски игри, обичайно описване, обичайни занаяти, домашни действия и поминъци, обичайната медицина.

Една номинация може да показва повече от една сфера на нематериалното културно завещание. Представените действия и умения/елементи следва да са излъчени от генерации, да са витални и да се практикуват в сегашното. Номинациите може да са както самостоятелни – за човек, който има познания и умения, и практикува, по този начин и групови – за група от лица, които взаимно практикуват активност в региона на нематериалното културно завещание.

За подаването на номинациите се изискват следните: стандартизиран формуляр по пример, къс филм от 5 до 10 минути, до 15 броя фотоси, подкрепящо писмо от кмета на съответната община, типова декларация (индивидуална/групова) за безплатно даване на изпълнителски или авторски права – Приложения № 1-4 по пример съгласно кандидатурата.

Постъпилите кандидатури от региона ще бъдат прегледани от комисия, която включва специалисти от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките, представители на районен музей, краеведи или други експерти, работещи в областта на нематериалното културно завещание.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР