Противниците на сделката за F-16 поставят под съмнение геополитическия избор

...
Противниците на сделката за F-16 поставят под съмнение геополитическия избор
Коментари Харесай

Джейхан Ибрямов: Сделката за F-16 ни гарантира сигурност, стабилност и пълноправно участие в НАТО

Противниците на договорката за F-16 слагат под подозрение геополитическия избор на България.

 Това съобщи националният представител от Движение за права и свободи Джейхан Ибрямов, член на Комисията по национална сигурност, по време на дебатите за ратификацията на допълненията към контракта за пазаруване на новите изтребители F-16 Block 70. Ибрямов в детайли обясни какво съставлява ратификацията.

Това не е нов контракт. Гласували сме контракта през 2019 година, когато сме оферирали самолетите F-16 Block 70. С тази ратификация ние вършим изменение в боеприпасите, в ракетите, които ще получим, материалите и услугите, които ще употребяваме по тази доставка, както и по многофункционалната система за систематизиране на информация или така наречен взаимна тактическа радиосистема и свързаната с нея поддръжка и съоръжение, обясни Ибрямов.

Това се прави за възстановяване на осъществяването на контракта. Самият подписан контракт за изменение и допълнение № 1 не усилва цената на главния договор от 2019 година и не изисква спомагателни вноски към към този момент предплатеното заплатената от страната ни. Основните промени в контракта за изменение и допълнение са в три групи:
– Актуализиране на конфигурацията на самолетите и тяхното съоръжение.
– Коригиране в друга степен на периодите за обезпечаване на съответните съставни елементи и артикули.
– Промяна на някои от главните снабдители на отбранителните артикули и услуги, заради софтуерни или пазарни промени.

Добавени са спомагателни линии, които отразяват зародили характерни условия на самата стратегия по доставка. Подписаният интернационален контракт за изменение и допълнение не понижава и не стеснява декларираните от българската страна условия за качества на оръжейната система F-16 Block 70.

Смущаващ в самият законопроект беше чл.6, доколкото трябваше да се сътвори той за оперативно-ефективно ръководство на средствата по подписаните контракти за придобиване на нови целеви изтребители. Искаше се министърът да разполага и да бъде оправомощен да подписва допълнение и изменение без следваща ратификация, сподели Ибрямов. И добави: „Именно в тази част, щяхме да нарушим главния закон и най-много демократичните правила, залегнали в Конституцията. В условия на липса на Народно заседание, както се чака скоро да стане, министърът можеше да вземе каквито да си желае решения и то изцяло законно, да вземем за пример – да промени в параметрите в самия аероплан, в случай че го бяхме разрешили. Но този текст бе отдръпнат.„.

Близо две години беше подготвяна договорката по закупуването на изтребителите за България. Участваха четири министерства, Военното разузнаване, ДАНС и най-много специалистите от военно-въздушните сили на страната, напомни Джейхан Ибрямов.

Прави усещане обаче че сътрудници от левицата, през днешния ден се изричат в посока, че това не е бил добър подписан контракт за страната. Същото изявление вършиха и 2019 година – със същите причини. Не толкоз недоволни, че закупуваме нови бойни изтребители, колкото, че сякаш цената не била добра. Аз персонално съм се запознавал с офертите, които България тогава получи. F-16 Block 70 е най-хубавият, с най-хубавите качества и с най-хубава цена, безапелационен бе националният представител от Движение за права и свободи.

Със договорката за F-16 Block 70 България купува сигурност и заздравява връзките си с водещата страна в НАТО – Съединени американски щати. Противниците на самата договорка слагат под подозрение геополитическия избор на България, съобщи Ибрямов.

Буди паника упорството на избрани политически систематични партии да приказват в една натовска страна против бойните качества на България, която посредством тази договорка става пълновръстен член на атлантическия пакт, съобщи още националният представител от Движение за права и свободи. Той бе безапелационен, че Движение за права и свободи поддържа ратификацията, тъй като посредством нея страната ни си подсигурява сигурност, непоклатимост и пълноправно присъединяване в НАТО.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР