Против гласуваха от парламентарните групи на Възраждане и БСП, а

...
Против гласуваха от парламентарните групи на Възраждане и БСП, а
Коментари Харесай

Парламентът отхвърли ветото на Радев върху промените в Закона за съдебната власт

Против гласоподаваха от парламентарните групи на " Възраждане " и Българска социалистическа партия, а " ИТН " се въздържаха.

На 1 август Румен Радев подписа декрет, с който върна за ново разискване в Народното събрание Закона за допълнение на Закона за правосъдната власт, признат на 21 юли 2023 година, с който се трансформира системата за инцидентен асортимент на арбитър по механизма за следствие на основния прокурор и се постановява спомагателен шестмесечен период за избор на нов състав на Висшия правосъден съвет.

В мотивите си президентът акцентира, че този закон не способства за трайни и ефикасни промени в правосъдната система и това има директно отношение към битката против беззаконието и безнаказаността. Напротив, внасяйки основни промени в преди малко признатия механизъм за установяване на специфичен прокурор, той е признат в ущърб на правилата на предвидимост и непоклатимост на нормотворческия развой. Законовата наредба на нов период за избор на членове на Висшия правосъден съвет накърнява правилото на мандатност като базисно предписание за конституирането и действието на органите на обществената власт.

 

На 3 август правната комисия също преодоля ветото на президента върху измененията в Закона за правосъдната власт.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР