За първи път бе отслужен молебен за православния здравен служител

...
За първи път бе отслужен молебен за православния здравен служител
Коментари Харесай

Отслужиха молебен за здравния служител в храм-паметника Свети Александър Невски

З а първи път бе отслужен молебен за православния здравен чиновник през днешния ден в храм-паметника " Свети Александър Невски ". Църковното събитие е по случай Международния ден на сестринството и е по предложение на началника на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Молебенът бе отслужен от наместник-председателя на Светия Синод на Българската православна черква Григорий Митрополит Врачански.

На него с изключение на военачалник Мутафчийски, участваха още брачната половинка на президента Румен Радев - Десислава Радева, медицински сестри, лекари и други чиновници на ВМА.

" Да благодарим на Бога за всички негови благодеяния ", обърна се митрополит Григорий към всички присъстващи.

" Да обичаме Бога и близък до себе си ", прикани той. " Именно в осъществяване на тази божия заповед е сложното дело на всички здравни чиновници. Ближни са всички, които са към нас ", съобщи Григорий.

Той заяви, че Светият синод е приел предлагането на военачалник Мутафчийски в православния календар да се включи за годишно отбелязване на 12 май денят на здравния чиновник.

" Светият синод с наслада разиска предлагането и даде своето предложение за отбелязване на тази дата ", акцентира Григорий.

" За нас е голяма чест, че БПЦ с присъщата си мъдрост прозря, че не по- малко значимото съсловие на здравните чиновници би трябвало да бъде почетено, ние, натоварени с хорската тъга, постоянно губим вярата си в всекидневието. И точно, уповавайки се на Църквата, това ще зареди нашата религия, а тя е нужна, с цел да запазим своето състрадание, тъй като милосърдието е в основата на на християнство и нашата специалност, тъй като милосърдието е освен това от съчувствие, то е деяние. Моля, приемете от мен и нашите чиновници голямата признателност за голямото почитание ", обърна се Мутафчийски към митрополит Григорий.

Той изрази вяра, че този жест ще направи медицинските чиновници по-забележими в обществото.

Денят на сестринството се отбелязва в памет на рождението на Флорънс Найтингейл – първата световна здравна сестра.

" Ние, като чиновници във ВМА, постоянно сме се чувствали изключително свързани с този празник, тъй като сестра Найтингейл прави същинска гражданска война в обслужването на ранените и заболели бойци по време на Кримската война. Тя управлява група от медицински сестри, подготвени от нея, която поема напълно медицинските грижи за пациентите, без значение от скептицизма на лекарите ", отбелязаха от ВМА.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР