Протестите са свързани с финансирането за така наречената украинска помощ.

...
Протестите са свързани с финансирането за така наречената украинска помощ.
Коментари Харесай

Зам.-министърът на земеделието: Имаме възможност да осигурим 150 млн. лв. за земеделците

Протестите са свързани с финансирането за по този начин наречената украинска помощ. Временната рамка беше удължена до 30 юли. Става въпрос за сума, която би трябвало да бъде обезпечена от страната. Това съобщи зам.-министърът на земеделието Деян Стратев в предаването " Денят стартира " по Българска национална телевизия. 

 

Всички полемики започнаха от това, че сумата не беше заложена в бюджета за 2024 година В МХЗ бяхме планували тези средства, само че предлагането не беше признато от депутатите. След това се стигна до митингите. С преструктурирането на бюджета на Министерство на земеделието и храните можем да осигурим тези 150 млн. лева и те го знаят, посочи Стратев.

 

Според него настояванията на протестиращите фермери не са справедливи. И добави, че проблемите в бранша не са от през днешния ден, а от десетилетия обратно във времето.

 

По думите му от 2018 до предходната година се следи облага при зърнопроизводителите. " Стигнахме до консенсус да желаяме данъчни заявления, с цел да забележим дали има загуби ", сподели още Стратев. 

 

Деян Стратев означи, че първи с тях се свързват от БАК.  " Част от земеделските производители споделиха, че са афектирани за това, че не сме ги потърсили и тях. Но ние направихме в действителност срещата с БАК, тъй като те ни потърсиха. След това пристигна и финансовата рекламация на асоциацията на зърнопроизводителите. Така се акумулира една огромна сума към 700-800 милиона, която ние сега няма от кое място да извадим ", безапелационен беше заместник-министърът.

" Нашето предпочитание е да подкрепяме земеделските производители. За 2024 година финансирането е увеличено на 3.6 милиарда лева По време на нашия мандат сме разплатили над 1 милиарда лева Има опция за нисколихвени заеми от  от Държавна фирма " Земеделие ". Това е пакет от ограничения ориентирано към земеделските производители ", добави зам.-министърът на земеделието. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР