Протестиращи студенти скандираха: улиците са напоени с кръв, а нашите

...
Протестиращи студенти скандираха: улиците са напоени с кръв, а нашите
Коментари Харесай

Не можех да мълча. Енсие Ефрани, която напусна работа, за да се присъдени към протестите в Иран

" Протестиращи студенти скандираха: " улиците са напоени с кръв, а нашите професори мълчат... Така че подадох оставката си “. Думите са на иранската преподавателка по физика Енсие Ефрани.

Тя взема решение да подаде оставка, тъй като поддържа митингите, които избухнаха в Иран след Махса Амини . Тя беше арестувана от моралната полиция за погрешно носене на хиджаб и умря при неизяснени условия в ареста.

През последните седмици Иран е разтресен от ежедневни митинги, а реакцията на управляващите е повече от брутална. Над 200 души са убити, десетки са ранени и арестувани. Протестиращите и починалите са най-вече

Много университети на процедура са затворени. Технологичният университет " Шариф " в Техеран, водещият център за просвета и технологии в Иран, стана жертва на

Мълчанието на университетския състав на университета, в който работи Ефрани, я предизвика да работи. " Защо би трябвало да остана в система, която е брутална тирания? “, споделя Ефрани за изданието Nature.

Иранските университети са под контрола на държавното управление. Ректорите на университетите се избират от министъра на науката и образованието. В комисиите, които правят оценка професорите, кандидатстващи за университетски длъжности, има молли – духовници, които вършат политическа оценка. Освен научната оценка, би трябвало да се премине и ненаучна оценка по отношение на произхода, фамилията, политическата активност. „ Ако преминете научната оценка, само че се неуспехите в тези връзки, сигурно няма да ви наемат ", споделя Ефрани.

Натискът върху дамите е доста по-голям. „ Те ревизират дали вашият дрескод е съгласно разпоредбите. Трябва да внимавате какво носите, какво вършиме, какво казвате. Не е позволено да се приказва за правата на дамите. Знам за случаи на полов тормоз, само че никой не може да приказва за тях “, добавя тя.

По думите ѝ преподавателите всеобщо мълчат, тъй като ръководителите на университетите са на страната на държавното управление.

„ Ако професорите се причислят към студентите, ще бъдат уволнени. Протестиращите студенти може да бъдат отстранени за един или два семестъра, може да бъдат изхвърлени от университета и да се наложи да се реалокират някъде другаде. Но за членовете на факултета, в случай че ви уволнят, към този момент няма работа за вас, тъй като сте в държавен лист със неразрешени “, споделя Ефрани. Въпреки това някои преподаватели отхвърлят да преподават, до момента в който арестуваните студенти не бъдат освободени.

Ефрани споделя, че студентките към този момент смъкват хиджабите си в университета. „ Никога не сте виждали това в университет в Иран. Те пресичат доста, доста червени линии. Няколко членове на факултета подават оставка: това също е напълно ново. А ирански учени отвън Иран, които си сътрудничат в Иран и са мълчали, в този момент поддържат тези вътре “, споделя тя.

Ефрани получава докторска степен от университета в Бон, Германия през 2012 година Нейната изследователска област е теоретичната физика и по-специално космологията. Тя е част от борда на шефовете на Иранското астрономическо сдружение и създател на неговия женски клон. Владее британски, френски, испански и немски.

Родена е три години след ислямската гражданска война от 1979 година, която докара сегашния режим на власт. „ Моето потомство към този момент не поддържа разпоредбите на режима. Просто няма да мълча. Свърши - стига. Надявам се, че и други хора ще го осъзнаят, а освен учени. Всеки носи тази отговорност “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР