Протест с искане за по-строг контрол на нарушителите на пътя

...
Протест с искане за по-строг контрол на нарушителите на пътя
Коментари Харесай

Протестът пред МВР поиска по-скроги наказания за убийците на пътя


Протест с искане за по-строг надзор на нарушителите на пътя се организира пред Министерство на вътрешните работи, откакто на метри от постройката на вътрешното министерство - на кръстовището на улици " Гурко " и " Шишман " в събота почина 15-годишно момче, блъснато от пийнал водач. Проявата бе оповестена във Фейсбук с апела: " Да спрем убийствата по пътищата. Искаме надзор, съд и затвор за убийците ", оповестява БНР.

Организаторите настояваха за непрекъснати инспекции за алкохол и наркотични субстанции на водачите, както и да се слагат камери и легнали служители на реда на всички основни места, а също и да се обезпечи нощен градски превоз. Стотици хора се събраха пред Министерство на вътрешните работи на митинга с искане за по непоколебим надзор и решение на казуса с пияните и дрогираните водачи. Първи на мястото бяха девойки и момчета на забележима възраст 14-15 години. Пристигнаха и други хора, които взеха присъединяване в митинга, който беше ориентиран и проведен през обществените медии.
-->
Акцията беше предизвикана от случая в събота, когато на пешеходна пътека в центъра на София почина 15-годишно момче, което беше ударено от автомобил, ръководено от пийнал водач. При протестиращите пристигна цялото управление на Министерство на вътрешните работи. Вътрешният министър Калин Стоянов, зам.-главният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев, шефът на Столичната дирекция на Министерство на вътрешните работи - комисар Любомир Николов, както и пътни служители на реда, се срещнаха с протестиращите довечера пред постройката на вътрешното министерство.

Обсъдиха се разнообразни хрумвания за това по какъв метод да се влияе на пияните и дрогираните водачи и да се реши казуса с тях. Живко Коцев даже предложи да се понижи граница от 1,2 промила алкохол, при която да се носи наказателна отговорност, само че не посочи някакви съответни стойности.  " Напълно съм съпричастен към болката и страданието на хората. Това, което можем да поемем като ангажимент, е да проведем обективно и всестранно следствие на целия случай и причинителят да си получи заслуженото наказване. Всеки ден поставяме старания да ограничаваме броя на тежките пътнотранспортни катастрофи. Това ни е първостепенна задача “, сподели Живко Коцев.

" Всеки един жител би трябвало да се осъзнае дали е редно да използва алкохол и опиати и по-късно да седне зад кормилото. Става въпрос за ценностна система, за морал, за образование. Имаме и други хрумвания по какъв начин да се промени наказателно-правната система във връзка с тъкмо подобен вид безразсъдни водачи, които ръководят коли без да съблюдават закон ", сподели още той. Малко след 19.00 часа хората се насочиха на безмълвно шествие до мястото на трагични случай на кръстовището на улиците " Гурко " и " Шишман ".

Към 20.00 часа протестиращите започнаха да се разотиват, като оповестиха обаче, че на следващия ден още веднъж ще се съберат в 18.00 часа пред постройката на Министерство на вътрешните работи, а по-късно отново ще отидат на мястото на тежкия случай. Протестът ще продължи всеки ден до края на седмица. Прокуратурата към този момент повдигна обвинявания на водача на лекия автомобил, предизвикал гибелта на 15-годишния Филип.

37-годишният мъж, който е карал с два промила алкохол - ще бъде притеглен като обвинен за причиняване на гибел след съзнателно нарушение на разпоредбите за придвижване по пътищата. В автомобила са пътували жена и нейното дете. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР