Протест на земеделските производители се проведе в цялата страна днес,

...
Протест на земеделските производители се проведе в цялата страна днес,
Коментари Харесай

Земеделците блокираха над 40 важни пътни точки в цялата страна

Протест на земеделските производители се организира в цялата страна през днешния ден, 18 септември. Блокада имаше на повече от 40 значими пътни точки и гранични пунктове, осведоми Българска телеграфна агенция. Инициативният комитет за осъществяване на безсрочните ефикасни протестни дейности за избавяне на българското земеделие упорства вниманието да не се концентрира напълно към зърнопроизводителите, защото в протестните дейности се включва целият отрасъл, в това число животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци.

Земеделски производители и преработватели се събраха в южната част на Стара Загора, а над 100 тежки машини затрудниха придвижването от града по основния път Стара Загора-Хасково, който е и връзката с автомагистрала " Тракия ".

Протестите на земеделските производители са национални и безсрочни, те ще продължат до тогава, докато ние не извоюваме своите права като бранш, сподели за Българска телеграфна агенция Цветан Берберов, член на Управителния съвет на Тракийския съюз на зърнопроизводителите. По думите му сега има " голямо количество продукция, която залежава. От предходната година има към 600 000 тона единствено слънчоглед, а от тази година има над 2 млн. тона слънчоглед. Пшеницата, която е залежала, е над 5 млн. тона ", сподели още земеделският производител. Той риторично се обърна с въпрос " Ние нужни ли сме? "

Берберов уточни, чежандармерия и полиция са блокирали протестиращи със земеделска техникана източния вход на Казанлък, само че не знае каква е повода за това.

Земеделски производители от Ловешка областсе включиха в общонационалния митинг, затваряйки основния път София-Варна при кръговото кръстовище в края на автомагистрала " Хемус " при п. в. " Боаза " в региона на село Брестница. Те пристигнаха със земеделска техника и леки коли.

По думите ѝ към настояванията им се причисляват и животновъдите. " Отказват да им купуват млякото, чудят се какво да го вършат, скапва се. Има хора, на които не им е плащано млякото. Те желаят да си продават животните и да завършват. Пчеларите са прибрали меда и чакат изкупна цена, която я няма, тъй като има импорт ", сподели Цанка Начева, ръководител на Сдружение на зърнопроизводителите – Ловеч, и добави, че договарянията с страната са закъснели.

Земеделските производители във Видинблокираха пътя за Дунав мост-2 и в двете направления. Около 100-150 машини и представители от разнообразни сектори на земеделието - растениевъдство, отглеждане на животни, пчеларство и други се намират на пътното платно.

" Нашите съществени претенции са пет, само че най-важното от тях е преразглеждане на отдръпването на възбраната за импорт освен на украинско зърно, само че също по този начин и на плодове и зеленчуци ", изясни задачата на митинга за Българска телеграфна агенция Жечко Андрейнски, ръководител на Видинския съюз на зърнопроизводителите. Той добави, че на този стадий не преглеждат претенции за оставки, тъй като считат, че е належащо да има държавно управление и желаят да водят разговор.

Земеделски производители и животновъди стачкуваха и в региона на Кресна, като затваряха от време на време придвижването по основен път Е-79. " Ние, като всички от страната, излизаме на митинг, с цел да покажем и нашите претенции. Отделно от настояванията на инициативния комитет, прибавяме към министъра на земеделието всички депа, които са затворени за експорт на телета в трети страни, да се отворят незабавно, тъй като ние нямаме къде да си продаваме живите животни ", сподели за Българска телеграфна агенция Велин Мицев, ръководител на съдружие " Животновъди – Сандански 2005 ".

Земеделци с над 70 машини блокираха пътя от Кардам към границата с Румънияза тежкотоварните транспортни средства. " Ще сме тук, до момента в който не бъдат изпълнени нашите претенции. Утре ще има представители на Добруджа и в София, няма да сме с тежка техника, сподели пред медиите в Кардам ръководителят на Генералтошевската асоциация на зърнопроизводителите Коста Костов. В същото време ще бъдем и тук, и вдругиден отново. В декларацията сме сложили пет претенции. Докато не бъдат изпълнени, ще сме тук ", съобщи той.

Земеделски производители и животновъди от Благоевградскосе включиха в митинга, като в началото се събраха при полигона край Благоевград. Поради засиленото полицейско наличие не се стигна до пешеходна обсада на пътя. След договаряния с органите на реда беше позволено прекосяване единствено на земеделска техника, само че придвижването в региона на кръговите кръстовища, които свързват основния път Е-79 с автомагистрала " Струма " при Благоевград посока Кулата, не беше спряно. Още преди в началото оповестения час на митинга в региона имаше засилено полицейско наличие.

Стотици аграрни производители от областите Разград и Търговищесе събраха на изхода на Разград, като блокираха с повече от 100 аграрни машини придвижването по пътя Разград - Русе. Земеделците издигнаха плакати с надписи " Земеделците не са терористи! Управляващите са марионетки, " " Стоп на гаврата със земеделските производители ".

" Събрали сме се аграрни производители и преработватели от разнообразни браншове, с цел да защитим нуждата от това да имаме свободна опция да изкарваме парите си и да храним децата си. С наличието си желаеме да разсеем и подозрението, което се пробват да внушат ръководещите, че сме представители на така наречен зърнари-терористи, които се пробват да изземат всички дотации и по този метод се пробват да всеят ерес в бранша и в справедливия митинг ", сподели Георги Георгиев, ръководител на Сдружението на зърнопроизводителите от Поповския район.

Зърнопроизводители от Силистренско блокираха основни сектори от пътищата за Русе и Шумен. В демонстрациите се включиха и производители на плодове и зеленчуци, пчелари, тютюнопроизводители и животновъди.

На пътя край Тутракан бяха спрени към 70 тежки машини. Недоволните хвърлиха и щайги с разнообразни плодове, възпламениха низи с тютюн и пчелен кошер.

Протестиращите бяха безапелационни, че би трябвало да се прекрати политиката на българската страна към унищожавани на родното произвеждане. Те обявиха, че не са " терористи " и не се пробват да извиват ръце, а тяхната работа е в интерес на хората.

" Фермерите вършим една от най-хубавите обществени политики. Когато преди 30 години започнах да се занимавам със земеделие, рентите бяха по 8 лв. на декар, а в този момент аз заплащам по 130 лв. ", сподели за Българска телеграфна агенция Николай Илиев, зърнопроизводител от село Секулово.

Земеделски производители блокираха пътя София-Русе на детелината при село Ясен край Плевен. Георги Милев, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, е безапелационен, че в случай че се стигне до договаряния, то те би трябвало да се водят с представителите на партиите в Народното събрание, които по думите му са взели това убийствено за земеделието в България решение.

Земеделски производители затвориха пътя София-Варна край село Шереметя. Десетки аграрни машини на стопани от Великотърновска и Габровска области блокираха пътя за малко в обедните часове. Според земеделските производители междинната изкупна цена е към 30 % от себестойността, само че стопаните са принудени да я продават по този начин, поради отговорностите към банките и доставчиците на торове и други първични материали. Голям е казусът в бранш " пчеларство ", уточни притежател на пчелин, който до неотдавна е бил със 70 кошера, само че от две години е понижил броя им на половина, тъй като не може да продава своята продукция поради вноса на мед от Украйна.

Той сподели, че походът им е кротичък и не отиват на война, " в случай че някой счита по този начин, надълбоко бърка ".

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев насочи покана за срещас представителите на инициативния комитет за осъществяване на общонационален аграрни митинг. Той осведоми, че след задълбочено разискване в Министерския съвет на декларацията от Инициативния комитет за осъществяване на общонационален митинг с вх.№ 08.00 – 408/15.09.2023 година, дефинираните претенции в 5 точки са задоволени, се показва в съобщшението на Министерството на земеделието и храните. Необходимо е дружно с протестиращите да бъдат прецизирани количествата и продуктите в т.1.

Инициативният комитет упорства за написани ясни задължения с съответни периоди за осъществяване на настояванията. Ефективните протестни дейности ще продължат до осъществяването на всички претенции. Протестиращите иматпет съществени претенции към ръководещите.

На първо място това е продължение на възбраната за импорт на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на възбрана за импорт на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни артикули, месо и месни артикули, живи животни, мед и пчелни артикули от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и сигурността на вноса на селскостопански артикули в страната.

Земеделската общественост упорства също за погашение към земеделските производители до 30 септември т.г. на цялостния размер на обезщетенията за нарасналите разноски за произвеждане в резултат на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта, както и за неотложно погашение на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.

Сред настояванията е и обезпечаване на нужните средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, в това число за минимални помощи " де минимис " за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

Инициативният комитет слага като искане и облекчаването на изискванията по интервенциите по Стратегическия проект на Общата селскостопанска политика (ОСП) с оглед доказване на създадената продукция по интервенциите за обвързано с производството подкрепяне. В признатата декларация се упорства за погашение на държавната помощ за производители със 100 % пропаднали площи и за нови размери на помощите за вложения и за " де минимис ".

Утре, 19 септември, митингите ще бъдат ориентирани към София.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР