Прославени от Чарлз Дарвин, но застрашени, подводните гори от водорасли

...
Прославени от Чарлз Дарвин, но застрашени, подводните гори от водорасли
Коментари Харесай

Колко струват услугите, които ни предоставят подводните гори от водорасли

Прославени от Чарлз Дарвин, само че застрашени, подводните гори от водорасли носят доста изгоди за екосистемите. Изследователи пресметнаха цената на предоставяните от тях услуги, с цел да насочат вниманието към значимото им значение, съобщи Франс прес. 

Международен екип от учени е изследвал приноса на водораслите от фамилията на ламинариите за риболова под формата на обезпечаване на хранителни субстанции за рибите, които по-късно се улавят, за цикъла на азота и за улавянето на въглеродния диоксид.

Резултатът: " в международен мащаб тези гори от ламинарии са произвели еквивалента на 500 милиарда $ годишно ", пресмятат учените в обява в сп. " Nature Communications ". Новата оценка е над три пъти по-висока от предходната. 

Авторите ѝ означават, че оценката няма за цел да трансформира горите от водорасли в стока, само че се надяват тя да притегли вниманието към тяхното значение. 
 
Тези скъпи подводни гори са все по-застрашени, изключително от климатичните промени, които затоплят океаните. 

" Всичко, което можем да създадем, изправени лице в лице против климатичните провокации, ще има позитивен резултат върху тези водорасли ", пишат откривателите. Те също така приканват за по-строги разпореждания за отбрана на водата от замърсяване.

За да дефинират цената на услугата, предоставяна от водораслите, откривателите са пресметнали цената на услугите, генерирани всяка година: тонове уловена риба, количества всмукан въглероден диоксид или азот.

Основната изгода идва от риболовната продукция, въз основа на експлоатационния капацитет на типовете, употребявани от хората.

Авторите на проучването са разпознали към 1500 типа, които се срещат в горите от водорасли, като част от тях имат икономическа стойност.

Източник: Елена Христова/БТА
Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР