Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет излезе с декларация, в

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет излезе с декларация, в
Коментари Харесай

Прокурорите от ВСС се скараха на медиите - slava.bg

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет излезе с декларация, в която остро подлага на критика метода, по който медиите отразяват работата на държавното обвиняване.

"Категорично се противопоставяме на тиражираните в средствата за всеобщо осведомление вести, съдържащи манипулативно и преднамерено показани лъжи, обстоятелства и внушения, в това число посредством използването на документи с погрешно наличие от името на държавни институции. Тревожно и неприемливо е публикуването на погрешни изказвания за добито имущество от прокурори, следователи и чиновници на правосъдната система ", написа в позицията на ПК. Магистратите обаче не прецизират за какви документи става дума.

Според правосъдните кадровици "подобни дейности против прокуратурата са очевидна проява на нарушение на конституционно прогласената самостоятелност на правосъдната власт и жестоко нарушаване на откритите стандарти за справедлива и самостоятелна публицистика ". "Свидетели сме на невиждан напън и опит за влияние върху прокуратурата от лица, разполагащи с извънредно огромни финансови благоприятни условия, по отношение на които са подхванати съответни дейности за ангажиране на наказателна отговорност ", написа още в декларацията.

Прокурорската гилдия също така смята, че "поредицата от отрицателни медийни мнения, във връзка с прокуратурата, очевидно съответстват с заявления и апели към Висшия правосъден съвет, отправени от организации, изразяващи политически ползи на избрани лица, включително и на извънпарламентарни политически партии.Призоваваме средствата за всеобщо осведомление, както и гражданските и професионалните организации, да съблюдават професионалните и етични стандарти, като се въздържат от дейности, ориентирани към компрометиране и уронване престижа на органите на правосъдната власт ", приключва декларацията.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР