Прокуратурата все още няма отговор от властите в Обединените арабски

...
Прокуратурата все още няма отговор от властите в Обединените арабски
Коментари Харесай

Ще има ли разпит на Васил Божков чрез видеоконферетна връзка от ОАЕ?

Прокуратурата към момента няма отговор от управляващите в Обединените арабски емирства (ОАЕ) по отправената молба за разпит през видеоконферетна връзка на предприемача с 18 обвинявания Васил Божков, който се намира в Дубай. Това се схваща от отговор на държавното обвиняване на питане на " Дневник ".

В началото на април прокуратура поиска официално да организира разпит на предприемача Васил Божков. Божков, който упорства да свидетелства от разстояние за предоставяне на подкупи, за които, както твърди, е бил принуждаван от някогашните ръководещи. Неговите изказвания са в основата на следствието, по което на 17-и март за 24 часа бяха арестувани някогашният министър председател Бойко Борисов, някогашният финансов министър Владислав Горанов и пиарката Севдалина Арнаудова. До този миг прокуратурата твърдеше, че няма по какъв начин да разпита Васил Божков, който близо две години е в Дубай. В началото на април, малко откакто предприемачът даде конференция от отдалеченост и повтори обвиняванията си против някогашните ръководещи, от прокуратурата изпратиха запитването.

От държавното обвиняване прецизират, че по настояването няма отговор от управляващите в Обединените арабски емирства и показват хронологията на запитването.

" На 18.04.2022 година във Върховната касационна прокуратура, отдел " Международен ", е постъпило писмо от Министерство на правораздаването на Република България, с което уведомяват, че в Министерството на правораздаването е получена грама от Посолството на Република България в ОАЕ. Видно от посочената грама на 06.04.2022 година молбата за правна помощ на ВКП за разпит на Васил Божков е предадена по открития дипломатически ред на емиратските управляващи посредством внасянето на документите в Министерството на външните работи и интернационалното съдействие на ОАЕ в Абу Даби с вербална нота. Не сме известени за следващо развиване по молбата за правна помощ ", прецизират още от държавното обвиняване.

Дълго време прокуратурата твърдеше, че не може да разпита Божков от отдалеченост, тъй като макар че против него има 18 повдигнати обвинявания, той не е получил персонално постановленията за тях. Според вътрешния министър Бойко Рашков обаче предприемачът може да бъде разпитан като очевидец.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР