Прокуратурата води разследване за преправяне на резултати от гласуването в

...
Прокуратурата води разследване за преправяне на резултати от гласуването в
Коментари Харесай

Тук сме си наши момчета. Прокуратурата разследва дописване на преференции в секция във Врачанско

Прокуратурата води следствие за " превръщане на резултати от гласуването в село Малорад ", оповестиха от държавното обвиняване във вторник. Става въпрос за малко обитаемо място в община Борован, област Враца.

Случаят стана прочут, откакто в обществените мрежи се появи клип, на който се вижда по какъв начин членове на секционна изборна комисия (СИК) се наговарят да дописват преференции след края на първия тур от локалните избори в неделя.

Действията им са снимани и излъчени на уеб страницата на Централната изборна комисия (ЦИК), а видеото беше споделено от математика Петър Бакалов във Facebook.

На локалните избори, които се организираха в неделя можеше да се гласоподава единствено на хартия. Само два дни преди изборния ден ЦИК анулира машинното гласоподаване, като за това се базира на информация на Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС).

Една от аргументите за първичното въвеждане на машинното гласоподаване беше високият % невалидни бюлетини, както и проблеми при броенето на гласовете от секционните изборни комисии.

На видеото от неделя се вижда по какъв начин членовете на СИК в с. Малорад вземат решение да разпределят бюлетините, в които няма попълнена преференция, след края на изборния ден.

" Така, тук сме си наши момчета. Щете ли да помогнем на Мартин, на некой, на баче Цено, да ги създадем на преференцията, да има хора от село там. Некой има ли искания ", споделя един от присъстващите.

След малко разискване те вземат решение да " оказват помощ " на " Боби " ( Боби Боянов ), " Чичо Цено " ( Цено Цоловски ) и " Мартин " ( Мартин Диловски ).

Това са претенденти за общински съветници от " Възраждане " , Българска социалистическа партия , както и от локалната коалиция " Съюз на демократичните сили ", която включва Съюз на демократичните сили и Движение за права и свободи . Само от тази секция Цоловски получава 50 преференции от общо 127. Те са му задоволителни, с цел да бъде определен за консултант.

На видеото се вижда по какъв начин дамата, която брои бюлетините, съумява да попълни няколко, преди членовете на комисията да бъдат извикани.

" Пак е нещо ", споделя тя.
Преференции на хартия за ГЕРБ и Движение за права и свободи
В тази секция в с. Малорад обичайно най-вече гласове получават Движение за права и свободи и ГЕРБ . От протоколите от предходните избори се вижда, че броят на преференциите понижава, когато се гласоподава с машина и се усилва, когато има хартиено гласоподаване.

Например на първия тур от локалните избори през 2023 година в секцията има 282 гласа , от които 59 невалидни. От останалите 223 гласа 175 са с преференциално гласоподаване. От тях най-вече има за локалната коалиция " Съюз на демократичните сили " и " Възраждане ", която през предходните години съвсем не получава гласове.

На локалните избори през 2019 година , когато в с. Малорад се е гласувало единствено на хартия, от 303 гласа 116 са невалидни. От останалите 1/3 са с преференции, като болшинството от тях са за представители на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Тенденцията се повтаря и на парламентарните избори. През април 2021 година , когато в секцията се гласоподава смесено, с машини и с хартиени бюлетини, там са регистрирани 190 годни гласа. От тях 126 са преференциални, като всички са направени на хартиена бюлетина. Мнозинството от тях още веднъж са за претенденти на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

На парламентарните избори през юли и ноември 2021 година обаче, когато в секцията се гласоподава единствено с машина, броят на преференциите спада. През юли от общо 155 валилдни бюлетини единствено 80 са с преференция, а през ноември броят им е 21 от общо 138 годни бюлетини.

" В по-малките общини, а и освен, безусловно няколко гласа могат да трансформират състава на локалния парламент ", се споделя в отчет на Института за развиване на обществената среда.

В него се отбелязва, че машинното гласоподаване предотвратява високия брой невалидни бюлетини, какъвто се регистрира единствено при гласуването за общински съветници на локалните избори.

В петък вечер, два дни преди локалните избори, ЦИК да анулира опцията за гласоподаване с машина. Като публична причина за това беше посочена от Министерството на електронното ръководство (МЕУ), че машините са сертифицирани, въпреки срокът за това да не беше изминал.

Впоследствие стана ясно, че действителната причина е била друга - изнесен на закрито парламентарно съвещание отчет на ДАНС, съгласно който машините са компрометирани. Искането за напълно книжен избор беше и от ГЕРБ, Движение за права и свободи, “Възраждане ”, “Има подобен народ ” (ИТН) и Българска социалистическа партия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР