Прокуратурата спазва законите и ги прилага към всички граждани, а

...
Прокуратурата спазва законите и ги прилага към всички граждани, а
Коментари Харесай

Прокуратурата за призовката на Нинова: Политиците да се въздържат от атаки към нас, прилагаме закона за всички

Прокуратурата съблюдава законите и ги ползва към всички жители, а политиците не вършат изключение. Това разгласи наблюдаващият прокурор по преписката в Софийската районна прокуратура, за която Корнелия Нинова е получила призовка за сведения.

„ Преписката ми е разпределена на инцидентния принцип. Била е формирана по тъжба на Кирил Добрев против Корнелия Нинова и други членове на Българска социалистическа партия. Към своята тъжба Добрев е приложил и решение на Върховен касационен съд. След като се срещнах с изказванията му и решението на съда, счетох, че не са изяснени всички обстоятелства. Заради това би трябвало да бъде осъществена инспекция по реда на Закона за правосъдната власт “, изясни наблюдаващият прокурор Георги Иванов.

Той изпратил писмо до Българска социалистическа партия, адресирано до Корнелия Нинова, и желал да му дават копия, стенограма и записи, свързани с извършено общо заседание на Народно събрание на Българска социалистическа партия. Призовал Нинова и други двама членове на партията в постройката на Софийска районна прокуратура за снемане на сведения.

„ Такива дейности не са казус. Това са пълномощията ни по Закона за правосъдната власт и по този начин се работи по стотици сигнали в прокуратурата “, изясни прокурор Иванов.

Във връзка с възмущението на Корнелия Нинова от през днешния ден той попита: „ Ако жалбата беше нейна против Добрев, значи ли това, че той не трябваше да бъде призоваван за сведения? Нима законите не са идентични за всички, в това число за политиците? Призовавам ги да се въздържат от политическо говорене и да не употребяват прокуратурата за партийни цели. Това не им дава правото да накърняват положителното име на правосъдната власт “, сподели Георги Иванов. Според него това затруднява работа и опонира на върховенството на закона.

„ Като прокурор желая да уверя, че сътрудниците ми съблюдават конституцията, подчиняват се на законите, доказателствата и се управляват от убежденията си. Законите се ползват еднообразно към всички жители. Изказването на Корнелия Нинова е политическо, неприемливо и цели отклонение на вниманието на хората от проблемите. С сходен вид говорене няма да се понижи престъпността “, разяснява още Иванов.

Към сигнала на Добрев било приложено решението на съда, с което е анулирано изключването му от партията.

„ Става дума за несъблюдение на правосъдно решение. Тук прокуратурата няма място. Той ползва правосъдно решение. По жалбата е чута единствено неговата позиция и по тази причина са изискани записът, стенограмата и сведения от другата страна “, изясни прокурорът.

Според Кирил Добрев на въпросното заседание не му разрешили да гласоподава.

Корнелия Нинова е призована за сведения в прокуратурата на 12 октомври.

Георги Иванов изясни, че е пратил призовките за другите двама членове на Българска социалистическа партия по Корнелия Нинова, тъй като тя има всекидневен контакт с тях, а и според закона призовките могат да се връчват и от шеф.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР