Прокуратурата разследва отвличане на турски журналист край Свиленград. По думите

...
Прокуратурата разследва отвличане на турски журналист край Свиленград. По думите
Коментари Харесай

Разследват отвличането на турски журналист край Свиленград

Прокуратурата проверява похищение на турски публицист край Свиленград. По думите на Шюкрю Бенли, той бил изтезаван и държан в плен в село Чернодъб. Потърпевшият е уверен, че отвличането е обвързвано с работата му на публицист.

На 22 декември Шюкрю Бенли е поканен на посетители при собствен другар в казино в Свиленград. Близки на домакина обаче го примамват към автомобил, под претекст, че приятелят му го чака на друго място.
Турски публицист, похитен в Свиленград: Насилниците изпълняваха присъда! Шукру Бенли е бил похитен и изтезаван в къща в село Чернодъб
”С първата крачка към колата, ме бутнаха в гърба, а вътре човек с маска ме придърпа и ми постави етер на устата”, споделя Шюкрю Бенли пред bTV.

Бързо се престорил на замаян, с цел да махнат парцала от устата му. Успял да види, че го карат в село Чернодъб. Там изтезанията почнали.

Снимка: btvnovinite.bg
”Вързаха ме и ме провесиха във въздуха. Намокриха ми слабините и приготвиха ток.
Увеличаваха тока непрекъснато. Целият изтръпнах и нищо не усещах. Молех ги да ме убият, само че те споделиха – теб постепенно ще те убием, няма да умреш бързо”, споделя още Бенли.

Изтезанията му били записани на камера. Облекли го и в женски облекла. Убеден е, че е осъден поради рецензиите му към локалната администрация на Одрин. По думите му, нееднократно разкривал корупция със земя на общината. Твърди, че похитителите желали от него клип, който показвал кметът на Одрин да подвига наздравица, незабавно откакто опитът за прелом против Ердоган преди две години стартира.

Нашият екип не получи това видео. А Бенли държи да подчертае, че бедите му не идват от партията на президента Ердоган, защото кметът на Одрин бил от опозиционната Републиканска партия. В края на март 2019 година в Турция предстоят локални избори.

”Сигурен съм, че желаеха да ми затворят устата преди изборите”, твърди Бенли.

Шюкрю Бенли живее в България от година и половина. Признава, че в Турция има каузи против него за разпространяване на персонални данни в интернет.

”Публикувах телефонния номер на концесионера на един терен, възложен от общината. Това било подсъдно”, изясни той.

Ден, откакто е похитен, похитителите го оставят на входа на Пловдив. Прокуратурата проверява случая. От държавното обвиняване са открили, че против Бенли е упражнявано принуждение. До момента няма арестувани.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР