Прокуратурата не е открила пране на пари или укриване на

...
Прокуратурата не е открила пране на пари или укриване на
Коментари Харесай

Прокуратурата не е открила пране на пари в печалба от близо 4 млн. долара на Лъчезар Иванов от ГЕРБ

Прокуратурата не е разкрила пране на пари или укриване на налози в осъществената от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов облага от над 3,9 млн. $ . Това заяви вестник, като се базира на разпореждане на Софийската градска прокуратура, с което е прекъснато следствието. Документът от 15 страници е подписан от прокурор през февруари.

беше формирано от спецпрокуратурата по материали от антикорупционната комисия през август 2021 година Разследвано е и данъчно закононарушение, се вижда от документите, с които " Сега " разполага.

Иванов е депутат от ГЕРБ за десети следващ път. Той е доктор, а политическата му кариера стартира през 2005 година, когато влезе в Народното събрание от партия Национална движение „Симеон Втори". През март 2007 година той разгласи, че става самостоятелен народен представител, който ще поддържа новосъздаденото тогава съдружие ГЕРБ. Оттогава Иванов непроменяемо е депутат от партията на Бойко Борисов и близостта му с някогашния министър председател е обществено известна. Беше разгласен и за персонален доктор на Борисов.

Разследването за пране на пари е за облага от акции на американската фармацевтична компания " Екзолитикс " (Enzolytics), в чието управление е българинът Хари Жабилов. Името му нашумя в България през предишното десетилетие около създаването на препарат за лекуване на ХИВ и няколко типа рак.

През 2018 година Иванов подписва с " Екзолитикс " контракт за консултантски услуги, против което получава 20 млн. акции на сдружението. Те са му предоставени две години по-късно и при започване на 2021 година Иванов продава посредством капиталов медиатор част от тях на фондовата борса в Ню Йорк.

Преди 13 януари 2021 година Иванов не е разполагал с акциите, не е можел да оперира с тях и не е имал сигурност, че ще му бъдат предадени. Затова и не ги е заявил в имуществената си декларация пред антикорупционната комисия, написа прокурорът в постановлението. Ако е имал акциите на книжен или електронен притежател, само че не ги е заявил, това би било нарушаване, се споделя в документа, с който се приключва следствието.

По делото е назначена съдебно-банково-финансово и икономическа експертиза. Тя демонстрира, че от капиталовия медиатор за интервала 12 март 2021 година - 25 май 2022 година по сметката на Иванов са постъпили над 3,9 млн. $. Акциите са продадени за над 4,1 млн. $, само че има комисионни и разноски за възлагане на трето лице.
Данъчната проверка
По делото е подредена и данъчна проверка на Лъчезар Иванов за интервала от началото на 2016 година до края на 2020 година Ревизиращият екип е открил, че за 2016 година, 2017 година и 2018 година разноските му не надвишават размера на приходите.

Съпоставката на приходи и имущество за 2019 година и 2020 година е посочила, че разноските надвишават размера на получените средства и приходи. С 44 748 лева за 2019 година и с 23 439 лева за 2020 година Така е открито, че се дължат налози - 4474 лева за 2019 година и 2343 за 2020 година, а също и лихви - над 1400 лева за двете години.

Иванов е обяснил това с комплицирани заявления, които е подал пред антокорупционната комисия, т.е. Националната организация по приходите е употребила неправилна информация, когато го е ревизирала. И макар че не е подал коригиращи заявления, се оказва, че не дължи тези пари.

Направена от " Сега " информация от Национална агенция за приходите, настояща към 17 ноември 2022 година, демонстрира, че Лъчезар Иванов няма данъчни отговорности и е погасил сумите, открити с проверката.

Проверката за 2021 година демонстрира, че Иванов е осъществил облаги от продажба на акции от " Екзолитикс ", за които дължи 644 383 лева налог, който е платил.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР