Прокуратурата и дирекция "Социално подпомагане" извършват проверка в Центъра за

...
Прокуратурата и дирекция "Социално подпомагане" извършват проверка в Центъра за
Коментари Харесай

Прокуратурата и социалните служби подхващат дома за деца с увреждания в Габрово

Прокуратурата и дирекция "Социално подкрепяне " правят инспекция в Центъра за настаняване от фамилен вид за деца и младежи с увреждания "Хризантема ". Проверката на държавните институции е провокирана от сигнали за физическо и вербално принуждение над деца в неравностойно състояние. Това оповестиха от прокуратурата.

Обитатели на общинския дом "Хризантема " са седем деца и трима младежи с увреждания, за които 13-членен личен състав поставя 24-часова грижа като обществена услуга. Децата са лишени от родителска грижа и преди настаняването им тук са изчерпани опциите за връщане в биологичното семейство, настаняване при родственици или приемно семейство, осведомиха от общината.

Кметът на Габрово Таня Христова заяви, че във връзка междуличностен спор в екипа на Центъра е изискала пояснения от ръководителя. В получените пояснения е имало данни за принуждение над деца и Христова на 15 януари е сезирала Районната прокуратура и Агенцията за протекция на детето с молба за незабавна инспекция. Кметът уточни, че с цел да подсигурява спокойствието на децата, услугата всекидневно се следи от експертите в общината, а в допълнение ще бъде направена самостоятелна оценка за здравния и обществения статус на всяко от децата.

Центърът за настаняване от фамилен вид "Хризантема " е отворен по план през 2013 година, а работата е почнала през април 2014 година. Записите на вербално и физическо принуждение на част от личния състав към децата са направени през 2016 и 2017 година, само че случилото се оказва се в този момент поради спорове в екипа. Видеоклиповете демонстрират по какъв начин чиновници в дома "Хризантема " заплашват и удрят настанените там деца. Ръководителят на центъра Маринела Лазарова твърди, че за случаите на принуждение е уведомила устно шефа на дирекция "Образование и обществени действия " в общината Даниела Василева, само че от администрацията не подхванали никакви дейности.

Кметът Таня Христова съобщи, че сигналът за принуждение е постъпил при нея на 15 януари, до този ден официални или неофициални сигнали не е имало. По думите й тя ще бъде безкомпромисна към всеки чиновник, за който се потвърди, че е упражнил принуждение над децата в дома.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР