Прокуратурата да възлага експертизи за състоянието на пътя при всяка

...
Прокуратурата да възлага експертизи за състоянието на пътя при всяка
Коментари Харесай

Да се търси отговорност от стопаните на пътища, създаващи предпоставка за катастрофи, настояват експерти

Прокуратурата да разпорежда експертизи за положението на пътя при всяка злополука със смъртен случай. А в случай че се окаже, че положението на пътя е причина за случай, да се търси отговорност от стопаните на оборудването. За това упорстват от Института за пътна сигурност.

В " Денят стартира " Богдан Милчев от Института за пътна сигурност съобщи, че към този момент има извършени срещи по този въпрос със служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и основния прокурор Иван Гешев и че концепцията среща схващане.

" При всеки случай със гибел на пътя би трябвало да има експертизи по какъв начин пътят е повлиял за неточност на водачите. Само тогава притежателят на пътя ще има боязън от наказателна принуда и той по натурален път ще стартира да поддържа пътя по този начин, че да не е причина за произшествия. ", съобщи Милчев.

В България притежателите на пътищата и улиците в урбанизираните елементи на страната са общините, а отвън тях - Агенция " Пътна инфраструктура ".



От Института за пътна сигурност оцениха позитивно новата самодейност на Министерство на вътрешните работи за линеен надзор на придвижването. Според Богдан Милчев обаче, служебният вътрешен министър Иван Демерджиев среща вътрешна опозиция в КАТ, която в някои случаи стига до бойкот.

" Политическата неустойчивост у нас деморализира пътните служители на реда, защото има доста мощно политическо въздействие в професионалното управление. Ето, Демерджиев през вчерашния ден афишира акцията за линеен надзор и началниците на двете му най-големи дирекции в " Пътна полиция " излизат в отпуск за 20 дни. Те саботират желанията му. ", счита Милчев.

Според Руслан Вуцов липсва съгласуваност сред институциите, виновни за пътната сигурност, а работата на Агенция " Пътна инфраструктура " би трябвало да е по-прозрачна, с цел да няма предпоставки за корупция.

" Държавната организация за сигурност на придвижването не може да накара Аганция " Пътна инфраструктура " да упражни надзор върху компаниите, поддържащи пътищата и пътната маркировка, да си свършат работата. ", посочи той.

От Института за пътна сигурност упорстват Министерство на регионалното развитие да направи обществени всички поръчки, които Агенция " Пътна инфраструктура " разпорежда на компании за поддръжката на пътищата. Само по този начин, съгласно специалистите, ще се реализира самоконтрол на системата за поддръжка на пътищата.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР