Производството на криптовалута в САЩ отнема толкова енергия, колкото консумират

...
Коментари Харесай

Крипто-копачи заплашват климатичните цели на САЩ


Производството на криптовалута в Съединени американски щати лишава толкоз сила, колкото употребяват всички домашни компютри и осветяване в американските фамилии
(снимка: CC0 Public Domain)

П ромяна в отношението на американските управляващи към копаенето на криптовалута предлага отчет на с лужбата за научна и софтуерна политика на Белия дом (OSTP). Според констатациите, крипто- копачите заплашват задачите на Съединени американски щати за климата и предотвратяват постигането на въглеродна индиферентност до 2050 година

Експертите са открили, че производството на криптовалута в Съединените щати лишава толкоз сила, колкото всички домашни компютри и осветяване в американските фамилии. Консумацията на сила от крипто-копачите е еквивалентна на годишното ползване на всички стандартни центрове за данни в света.

Крипто-миньорите се реалокираха в Съединените щати и други страни, откакто бяха изгонени от Китай, тъй че в този момент американските управляващи са изложени на риск от проблеми, отбелязва The Register в обява по тематиката.

Заявеното количество сила от крипто-миньорите води до излъчвания на 25 до 50 милиона тона въглероден диоксид годишно. Приблизително толкоз се изхвърлят в атмосферата от дизеловите локомотиви в Съединените щати, само че железопътният превоз няма да бъде зарязан.

Активната законодателна активност в тази посока стартира през март 2022 година след сключване от президента на Съединени американски щати Джоузеф Байдън на указа за създаване на нова регулаторна рамка за криптовалутите.

Според OSTP, към 52 560 блока се прибавят към блокчейна на биткойн всяка година и всеки блок лишава сред 1,7 и 2,7 милиона kWh, с цел да бъде генериран. Но това явно не е цялото ползване, обвързвано с добива на тази криптовалута. Има доста спомагателни интервенции, които не се вземат поради при обработката на всеки блок, което умножава отрицателното влияние на крипто-копаенето.
още по темата
За съпоставяне, транзакциите с банкови карти Visa, MasterCard и American Express употребяват по-малко от 1% от потреблението на биткойн и етериум взети дружно за една година, макар че операторите на платежни системи правят доста повече транзакции.

В допълнение, дейностите с криптовалута въздействат на равнището на шумово замърсяване, утежняват околната среда и основават електронни боклуци, което „ може да изостри проблемите с екологичната правдивост за общности, към този момент обременени от други замърсители, топлота, трафик или звук ”. Всичко това постанова управляващите да разработят стандарти за екологична успеваемост на криптодобива. Участниците в този пазар ще би трябвало да съблюдават новите правила и постоянно да рапортуват за спазването им.

Всички данни, показани от OSTP, са фокусирани върху копаенето на биткойн и етериум, които държат към 60% от пазара на криптовалута. На тях се падат от 80 до 99% от електрическата енергия за крипто-добив. Решението на казуса с високото ползване при копаене може да бъде в занемаряване на обичайна скица за копаене – Proof-of-Work (PoW), при която транзакциите се обработват от ресурсите на копачите, и преходът към Proof-of-Stake (PoS), където транзакциите са сертифицирани от притежатели на криптовалута (по-специално етериум).

Сега етериум е в преход от PoW към PoS и американските управляващи, показани от OSTP, следят обстановката. Широко публикуваният преход на крипто-копачите към схемата PoS дава обещание да понижи потреблението за крипто-копаене до 1% или по-малко от настоящето, което ще реши казуса с най-големите загуби на сила при добива на криптовалути.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР