„Програмите ни с другите протестни партии са много близки. Вероятността

...
„Програмите ни с другите протестни партии са много близки. Вероятността
Коментари Харесай

Ива Митева: Възможността за коалиция на протестните партии е 80%

„ Програмите ни с другите протестни партии са доста близки. Вероятността да има коалиция с тях е огромна - 80%”. Това съобщи в ефира на „ Здравей, България” някогашният ръководител на Народното събрание Ива Митева от „ Има подобен народ”.

Според нея Кирил Петков не би бил доста подобаващ за поста на сплотяващ министър-председател.

„ Няма да има значение коя ще е първата политическа мощ, в случай че тя няма задоволителен брой депутати, с цел да ръководи. Ние 12 години сме спъвани, а в този момент желаеме да стартираме да тичаме. Първо би трябвало да се научим да вървим постепенно, тъй като тичайки ще се спъваме и падаме. Нека стартираме стъпка по стъпка”, сподели още Митева.

За Слави Трифонов

„ Слави Трифонов го няма в листите и той доста ясно съобщи аргументите за това. Нека не забравяме, че партията не е Слави Трифонов. В „ Има подобен народ” има специалисти, а не едно лице, което дърпа конците”, безапелационна бе експредседателят на Народно събрание.

„ Да стоиш в периферията е най-безобидно. Не имам вяра на социологията, тъй като ситуацията е доста динамична. Нека забележим резултатите. Смятам, че няма да имаме право да стоим в периферията и ще би трябвало да управляваме”, сподели още Митева по отношение на изгледите за бъдещето на идващия парламент.

Каква е правната рамка в разногласието межди Демократична България и ЦИК в Стара Загора?

„ В Изборния кодекс е записано, че листата може да бъде подписана от лице, което съставлява партията или обединението. Там няма значение подписът, за разлика от други места. Решението на ЦИК е, че предлагането е импортирано с преносител. Дадени са инструкции на преносителя да ги показа и по електронен път. Те са подадени от персонална е-поща, а не от формалния имейл на партията. Проблем е, че това хартиено предложение не е съпроводено от флаш паметта, с цел да може да се съпостави. Не позволявам, че е допустимо цялото нещо да е политическа атака”, разяснява Митева.

За проблема „ Кирил Петков”

„ Ясно се вижда, че към дата 21 април Кирил Петков безусловно е осъзнавал, че е с канадско поданство. Много е значимо решението на Конституционния съд. Има заплаха правната сигурност да бъде застрашена. Всички заинтригувани лица биха могли да заявят своите искания. Петков има доста разнообразни актове и ще бъде доста забавно да забележим какво ще се случи. Практиката на Европейския съд по правата на индивида се развива доста. Кодексът по изборните въпроси изрично слага условие двойното поданство да не бъде третирано по-зле от другите. Въпрос на време е да бъде импортирано дело там, с цел да бъде наказана и България”, разяснява Митева.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР