Прогнозирахме демографския срив много отдавна. Прогнозите ни на практика се

...
Прогнозирахме демографския срив много отдавна. Прогнозите ни на практика се
Коментари Харесай

Антоанета Христова: Прогнозирахме демографския срив много отдавна

Прогнозирахме демографския срив доста от дълго време. Прогнозите ни на процедура се осъществят.

На второ място е миграцията. Това сподели Антоанета Христова - началник на Департамент „ Психология " към Демографски институт към Българска академия на науките, в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

Прогнозите на Икономическия институт на Българска академия на науките са направени още през 2017-2018 година и те са три. И трите демонстрират, че до 2035 година не може да бъде осъществен положителен тренд, даже при използване на препоръчаните ограничения, защото резултатът от тях би пристигнал след 20 години.

„ Резултатите допускаха, че през 2035 година бихме могли да стигнем вероятно при положително стичане на събитията и използване на всички политики до плато, до опазване в продължение на пет-шест години на растежа на популацията в страната и по-късно, вероятно при цялостно съблюдаване и съгласуване на политиките бихме могли да тръгнем нагоре. Оптимистичният случай е, че 2040 година ние бихме могли да достигнем 6,8 милиона, а отрицателният - до 5,5 милиона души ", изясни Христова.

Четири фактора въздействат върху тренда и въз основата на това би трябвало да се избират политиките. На първо място би трябвало да се промени трендът на смъртността у нас. Ако има предварителна защита на онкологичните болести, инсултите и инфарктите, това би обърнало картината, счита експертът. „ Първият най-силен фактор е опазване на здравето и предварителна защита на тези три заболявания. На второ място не е раждаемостта, а миграциите ", изясни Христова.

Прилагането на тези политики обаче изискват десетилетия и по тази причина политиците не желаят да се занимават с тях, акцентира тя. „ Комплексното ръководство на демографските политики е значимо. Трябва да има център, който да ги ръководи, и то на доста високо равнище. Трябва да има централна конструкция, която да ръководи политиките, тъй като всичко това е разбъркано в разнообразни министерства. Синхронизацията е изискване за реализация на демографските политики ", уточни Христова.

Българска национална телевизия, „ Говори в този момент "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР