Прогнози за снеговалеж през зимата 2023/2024 г.: Данните от новите

...
Прогнози за снеговалеж през зимата 2023/2024 г.: Данните от новите
Коментари Харесай

Прогнози: Да очакваме ли сняг тази година и кога?

Прогнози за снеговалеж през зимата 2023/2024 година: Данните от новите прогнози демонстрират моделите на снеговалежите за идващия зимен сезон, като Ел Ниньо трансформира реактивния поток.

Прогнозите за снеговалеж през зимата 2023/2024 година демонстрират световен метеорологичен сигнал от Ел Ниньо, който сега става по-силен и подготвен за зимата. През Атлантическия океан до Европа ще разгледаме най-новите прогнози за снеговалеж и трендове за цялата зима, защото към този момент са налични и данни за февруари, заяви Meteo Balkans.

Но първо ще разгледаме небрежно водещия световен фактор за времето за идната зима, аномалията ENSO в Тихия океан.

Какво демонстрират последните данни от океанския разбор и какви са упованията за неговото развиване?

Основният фокус ще бъде върху световните системи за дълготрайно прогнозиране на времето, където ще видите най-новите прогнози за снеговалеж за идната зима 2023/2024 година и разбивката им по месеци.

ГЛОБАЛНО СЕЗОННО ВЛИЯНИЕ НА ВРЕМЕТО

ENSO е редуциране от „ El Nino Southern Oscillation “. Този регион на екваториалния Тихи океан минава сред топли и студени етапи. Обикновено има смяна на етапа на всеки 1-3 години.

Студената фаза се назовава Ла Ниня, а топлата Ел Ниньо. В момента сме във фаза на подсилване на Ел Ниньо, която ще бъде в пикова мощ през зимния сезон.

ENSO доста въздейства върху тропическите превалявания, моделите на налягане и комплицирания продан на океана и атмосферата. Можем да следим огромни промени в налягането в тропиците с всяка нова фаза на развиване. Тези промени засягат циркулацията на времето над останалия свят с известно забавяне.

Както можете да видите на изображението нагоре, топлата фаза на ENSO основава по-ниско налягане от естественото над централната и източната част на Тихия океан и по-високо налягане на запад. По този метод той доста трансформира системата за противоположна връзка атмосфера-океан. Тази система за противоположна връзка популяризира въздействието на ENSO в международен мащаб, изключително зимната температура и моделите на снеговалеж.

Можете да видите Ел Ниньо в последния разбор на океанските аномалии на NOAA по-долу. Може да се преглежда като зона с океански температури над естествените в екваториалния Тихи океан. Тази особеност визира атмосферата, само че също по този начин ни споделя, че метеорологичните модели се трансформират в международен мащаб.

Ел Ниньо нормално се образува по време на слаби пасати, което може да ни каже доста за положението на световната циркулация. По този метод можем да използваме тези температурни аномалии в океана като „ знак “, с цел да знаем настоящото положение на световната климатична система.

Студената Ла Нина бързо се разпадна през зимата, като при започване на пролетта се появиха по-топли аномалии.

ЗИМНА ПРОГНОЗА НА ENSO

Прогнозира се, че изискванията на Ел Ниньо ще продължат през есента и зимата. Очаква се намаляване на Ел Ниньо напролет с прекосяване към неутрална фаза през лятото.

И по този начин, какво тъкмо значи това за моделите на зимното време и капацитета за снеговалеж? За да отговорим на този въпрос, ще разгледаме по-отблизо въздействието на времето, което Ел Ниньо нормално демонстрира над Северна Америка, въз основа на действителни наблюдения.

Не е известно, че Европа има специфични/директни въздействия, защото е прекомерно надалеч от района на източника. Но това не значи, че няма влияние. Просто е по-трудно да се откри благонадежден дълготраен сигнал.

ENSO в действителност трансформира времето в международен мащаб. Но с изключение на директното въздействие върху Северна Америка и други по-близки райони, места като Европа имат доста други фактори, преди всяко директно въздействие върху времето да доближи толкоз надалеч от Тихия океан.

ЗИМА 2023/2024 ПОСЛЕДНИТЕ ПРОГНОЗИ ЗА СНЕГОВАЛЕЖ

За Европа, можем да чакаме слаба прогноза за снеговалеж. По-голямата част от континента се чака да има по-малко снеговалежи от естественото, с изключение на части от Централна Европа и Скандинавия.

Прогнозата за снеговалеж през декември демонстрира по-голямата част от континента с негативни количества снеговалеж, като се изключи далечния север. Това евентуално е обвързвано с по-югозападен поток над по-голямата част от Европа.

В прогнозата за януари можете да видите доста по-различна картина, като капацитетът за снеговалеж се усилва мощно в огромна част от централните страни. Това подхожда на по-северно течение, което стартира да се открива.

Февруари демонстрира още повече усъвършенстване. Повече снеговалежи се чакат над огромна част от континента, като се изключи югозападните и южните елементи.

Въпреки негативните аномалии над елементи от Европа, към момента има снеговалежи над континента. Така че, даже в случай че прогнозата изисква по-малко сняг, това не значи, че няма сняг.

АКТУАЛИЗИРАНА ПРОГНОЗА ЗА СНЕГОВАЛЕЖИТЕ НА UKMO ЗИМАТА 2023/2024

Първо, разглеждайки междинната сезонна стойност за Европа, можем да забележим още една слаба прогноза за снеговалеж, идентична на ECMWF. По-голямата част от континента се чака да има по-малко снеговалежи от естественото, като се изключи някои централни и северни елементи.

Прогнозата за снеговалеж през декември демонстрира мрачна вероятност за снеговалеж, като по-голямата част от континента е с по-малко снеговалеж от естественото. Това е идентично с ECMWF, което дава на този сюжет по-голяма възможност.

Ако погледнем прогнозата за снеговалеж през януари, няма доста усъвършенстване, като се изключи някои елементи на Централна Европа и далечния север.

Но гледайки прогнозата за снеговалеж през февруари, можете да видите повече снеговалежи в елементи от Централна Европа и на североизток. Така че този модел има смяна на модела в прогнозата, само че малко по-късно през зимата.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР