Професор Брайън Кокс, британският физик със статус на суперзвезда заради

...
Професор Брайън Кокс, британският физик със статус на суперзвезда заради
Коментари Харесай

Физикът-суперзвезда проф. Брайън Кокс идва в София с турнето си Хоризонти

Професор Брайън Кокс, английският физик със статус на суперзвезда поради активността си в популяризирането на науката, ще посети и София през април 2024 година с турнето онлайн " Horizons - A 21st Century Space Odyssey ".

" Хоризонти " е впечатляваща образна лекция, в която проф. Кокс приказва онлайн за вселената, животa, пространството и времето, предишното и бъдещето на човечеството - по какъв начин сме се появили и какви можем да станем. За близо година шоуто се трансформира в голям триумф като сложи два международни върха на Гинес и се разпродаде стремително. Дотук над 250 000 души на три континента са съумели да бъдат негова аудитория, а в понеделник от екипа на проф. Кокс оповестиха, че Източна Европа ще бъде фокус на европейската част на турнето идната година. Първата дата е в Румъния на 3 април, в България - 5 април в НДК, а по-късно той ще се насочи към Сърбия, Хърватия, Чехия, Полша, преди да приключи в Турция на 19 април 2024 година

.
Празник на живота, вселената и всичко останало
Професор Кокс дефинира " Хоризонти - Космическа Одисея на 21 век " като " празник на нашата цивилизация, на нашата музика, изкуство, философия и просвета и оптимистична визия за нашето бъдеще, в случай че продължим да изследваме природата със примирение и да ценим себе си и нашите събратя ". Брайън Кокс е един от най-увлекателните лектори и популяризатори на физиката, който съумява да сервира на публиката комплицирани физични концепции по наличен, забавен и трогателен метод.
Реклама
Шоуто дължи част от голямата си известност и на модерните екранни технологии, с помощта на които лекцията е придружена от пленяващи изображения на далечни галактики, извънземни светове, свръхмасивни черни дупки и визии на най-новите теории за произхода на Вселената.
Кой е проф. Брайън Кокс
Брайън Кокс е физик и учител по физика на обикновените частици в университета в Манчестър и професор по социална ангажираност в науката в The Royal Society. Работил е върху опита ATLAS в Големия адронен колайдер в CERN до Женева, Швейцария.

Любопитен миг в биографията му е фактът, че той е и музикант и в младежките си години се прочува като кийбордист в групите Dare и D:Ream - последната е полулярна с

Днес проф. Кокс е необятно приет като най-хубавият теоретичен комуникатор на Острова и измежду най-познатите лица на физиката и в международен мащаб. Той е създател и водещ на поредици научни стратегии за BBC, в това число The Universe (2021), The Planets`(2018), Forces of Nature (2016), Human Universe (2014), Wonders of Life (2012), Wonders of the Universe (2011) и Wonders of the Solar System (2010). Участва и в една от най-популярните поредици за космоса на BBC - Horizon, предавана сред 2005 и 2009 година Съдомакин е на още известни поредици по астрономия и космология - измежду които и един от най-популярните подкасти в Обединеното кралство - Infinite Monkey Cage.
Реклама
Като създател Брайън Кокс е продал над един милион книги по целия свят, в това число " Черни дупки ", " Универсален: Ръководство за Космоса ", " Квантова галактика " и " Защо E=mc2? " със съавторство с професор Джефри Форшоу. Автор е и на поредност книги, които съпровождат известните му телевизионни и радио стратегии, притежател е на редица награди за телевизионната си работа, в това число две награди на Royal Television Society и премия Peabody - отличие за просветителски истории в малкия екран, радиото и онлайн медиите.

Турнета онлайн на проф. Кокс до момента са поставяли няколко международни върха на Гинес, в това число два пъти за най-продавано научно турне - за Horizons. Досега шоуто е гостувало в десетки градове в Обединеното кралство, Съединени американски щати, Австралия, Нова Зеландия, Сингапур, Хонконг и цяла Европа.
Свързани публикации Индия може да бие Русия като първа страна, кацнала на лунния Южен полюс 21 август 2023, 15:55 Do Look Up 7 януари 2022, 06:31 Таня и звездите 23 декември 2021, 06:28 Облаци над планетариума 19 декември 2021, 12:27
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР