Професионалната реализация на дипломираните висшисти в България ще се проследява

...
Професионалната реализация на дипломираните висшисти в България ще се проследява
Коментари Харесай

МОН ще следи как се реализират висшистите

Професионалната реализация на дипломираните висшисти в България ще се наблюдава и проучва МОН взаимно с Европейската комисия. Целта е да се реализира качествена връзка сред образованието и публичните потребности, както и условията на пазара на труда.
Анализът ще се прави в границите на плана GRADE, финансиран по стратегия " Еразъм+ ". Обект на плана ще бъдат приключилите през академичната 2020-2021 година, както и дипломираните през 2016-2017 година Очаква се въз основа на резултатите да се сътвори национална система за следене на приключилите висше обучение в България.
Европейската самодейност е значим инструмент и за обособените страни и висши учебни заведения, с цел да схванат по-добре мощните и слабите страни на техните просветителни системи. Инициативата също по този начин оказва помощ да се запълни празнината в данните за пазара на труда на мобилните приключили висшисти и за движещите сили на техния избор да се реалокират в чужбина.
Информация за реализацията на студентите у нас по другите професионални посоки сега може да се откри в рейтинговата система на университетите. Делът на приключилите, които не се обезпечават в страната, спада до близо 18% през 2021 година от над 25% през 2014 година Делът на наетите висшисти, които през първите 5 години след завършването си работят на позиция, за която се изисква висше обучение, нараства до близо 53% през 2021 г.>  >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР