Проф. Иван Маразов е тазгодишният лауреат на престижната награда на

...
Проф. Иван Маразов е тазгодишният лауреат на престижната награда на
Коментари Харесай

Проф. Иван Маразов с наградата „Д-р Иван Селимински”

Проф. Иван Маразов е тазгодишният лауреат на влиятелната премия на Община Сливен „ Д-р Иван Селимински”.
Отличието се присъжда годишно на видни откриватели и научни дейци за принос в историко-краеведската активност и запазване на културно-историческото завещание на Сливен и Сливенския край.
От години проф. Маразов работи с Регионалния исторически музей в Сливен, най-много в региона на тракологията. Заедно с локалните музейни експерти е проучвал скални светилища от късножелязната ера, управлявал е взаимни университетски семинари по тракология, неведнъж е взел участие като създател, съветник, теоретичен началник и редактор в изложения, издания и конференции, проведени от РИМ - Сливен. Сред тях: „ Съкровището “, „ Съкровище и сакрална топография “, „ 100 години живописен музей – Сливен “, „ Музейното дело и европейската интеграция “, „ Културно завещание, музей: изследвания, сбирки, експозиции “ и други
Проф. Иван Маразов е роден през 1942 година През 1967 година приключва факултета по доктрина и история на изкуството при Института „ И. Репин “ в Санкт Петербург. От 1967 до 1995 година работи в Института за изкуствознание при Българска академия на науките, а от 1988 до 1991 година е шеф на Института за изкуствознание при Българска академия на науките. През 1974 година получава докторска степен, през 1986 година пази докторат, а идната година е определен за професор и работи в Института за изкуствознание. През 1995 година основава Департамента по изкуствознание при Нов български университет и е негов началник до 2002 година През 2012 година е почетен със званието почетен професор на Нов български университет.
Наградата „ Д-р Иван Селимински” ще бъде връчена на проф. Маразов на специфична гала по случай празника на град Сливен – Димитровден.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР