Проф. Евгений Дайнов, политолог, в интервю за сутрешния блок Добро

...
Проф. Евгений Дайнов, политолог, в интервю за сутрешния блок Добро
Коментари Харесай

Проф. Евгений Дайнов: Румен Радев не издържа теста на войната, поведението му е шизофренно 

Проф. Евгений Дайнов, политолог, в изявление за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус "

След през целия ден кавги депутатите одобриха заглавието на законопроекта за Изборния кодекс с наименованието, с което беше импортирано от Корнелия Нинова. Това се случи със 123 гласа " за “, 36 гласа " срещу “. Пленарната зала беше разграничена по тематиката, а " Продължаваме промяната “ и " Демократична България “ обявиха, че имат подготвеност да създадат държавно управление с втория мандат, само че ще се откажат от тези си проекти, в случай че кодексът бъде признат. Докога кавги и по кое време ще забележим нещо по-различно от народните представители? Тези и още тематики ще разясняваме с проф. Евгений Дайнов. Проф. Дайнов, докога политиците ще лъкатушат страната? 

Това е чудноват въпрос. Някои политици желаят страната да остане в това феодално, корумпирано положение, до което беше докарана, други политици желаят страната да стъпи на правия път и да бъде естествена европейска страна. Така че дали в последна сметка се получава лъкатушене – най-вероятно да, само че тук става дума за конфликт на два свята, както беше при започване на 90-те години. И точно по тази причина в Народното събрание имаме същите подиуми, каквито имахме при започване на 90-те години. Едните не пускат да излизаме от остарялото, а другите желаят да тръгнем в някаква друга посока. 

Кои са огромните пробойни в Народното събрание съгласно вас? 

Голямата пробойна е, че явно има очертаващо се болшинство от хора, които не желаят България да стане модерна европейска страна, а желаят да продължи да битува в това феодално полукрепостно, полубандитско положение, полуруско, което се построи по времето на предългото ръководство на ГЕРБ. Това е конфликтът. 

Кои са тези хора, кои са тези други хора? 

Очевидно е, че хората, групирани в партии, които желаят да продължаваме да живеем във феодални връзки, са най-вече ГЕРБ и Движение за права и свободи. Очевидно е, че хората, които желаят България да бъде естествена европейска страна, са групирани към " Продължаваме промяната “ и " Демократична България “ и е също по този начин явно, че Българска социалистическа партия се саморазкъсва сред двете, тъй като всякога, когато Българска социалистическа партия управляваше с концепцията да възвърне някакъв тип социализъм от средновековен вид, тя се проваляше гръмотевично. Само един път ръководи – предишния път, в границите на проевропейско държавно управление и Българска социалистическа партия се показа обичайно. И аз се чудя в този момент – не им ли хареса това, че могат да бъдат прилични хора, и с каква цел се закачат към ретроградните партии, които явно ще я изядат. Така че единствената тайнственост е държанието на Българска социалистическа партия сега. 

Кои определяте като " ретроградните партии “ в Народното събрание през днешния ден? 

ГЕРБ и Движение за права и свободи. " Ретроградни “ значи да ни върнат обратно – това е явно.  

Възможна ли е съгласно вас въпреки всичко някаква колаборация за работеща коалиция? Преди време вие заявихте, че е допустима коалиция сред ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Български напредък “ и някой " златен пръст “. 

Откакто станаха резултатите от изборите известни, явни са два разновидността като опция. Правителство с втория мандат, с мандат на " Продължаваме промяната “ към локомотивите на европейския план, които са " Продължаваме промяната “, " Демократична България “ с поддръжката на ГЕРБ, в случай че ГЕРБ желае да наподобява европейски и съвременно, а не феодално и проруско – това е единият вероятен план, който е по-малко неприятният, да го кажем. А другият вероятен план, неприятният, е държавно управление с трети мандат към тази партия " Български напредък “, което да бъде де факто ръководство на ретроградните сили, на феодалните сили, на неевропейските сили ГЕРБ и Движение за права и свободи. Това са двата плана, които се боря сега, и всичко, което се случва, е тази битка. А ГЕРБ не желае да бъде припознавана като партия на феодални и проруски щения, тъй като демокрацията, демократичният свят беше атакуван от Путин, ние сме във война и такова държание нито в Европейския съюз, нито в границите на НАТО би било разрешено, въпреки че то и да е присъщо на ГЕРБ, само че към този момент не е разрешено. От друга страна, ГЕРБ не намира в себе си силите да се поевропейчи, по този начин да се каже, и да поддържа ръководство на проевропейските сили, и се раздира сред тези две други възможности, което също подлютява парламентарната гозба.  

Както вие сте казвал, доста кръгове се начертаха по водата. Ще оцелее ли парламентаризмът в ерата на паники и на популизъм? 

Парламентаризмът и демократичната народна власт нямат проблеми, те ще оцелеят. Те се оказаха доста по-жизнени от всевъзможни властнически, феодални, бандитски, популистки и други други възможности. Ние сме част от свят, ние, България, в който към този момент се видя, че демократичната народна власт и парламентаризмът освен оцеляват, ами се укрепват против всички свои врагове, които изглеждаха толкоз мощни в последните 20 години. Ами не са мощни. Тук желая да обърна внимание на слушателите на една публикация на Франсис Фукуяма, която се появи преди към две седмици.  

Помните, Фукуяма написа 1989 година, преди рухването на Берлинската стена, че историята свърши, в смисъл подобен, че демократичната народна власт, въпреки да има много съперници, тя ще удържи, тя е окончателният метод на живот на хората. След което се оказа, че сякаш не е по този начин. Появиха се терористи, появиха се авторитаристи, появи се Путин, появиха се всевъзможни популисти. Франсис Фукуяма преди две седмици писа публикация, в която общо взето посланието беше следното: " Абе хора, видяхте ли, че бях прав? Видяхте ли, че след 20 години нахлуване против демократичната народна власт тя побеждава? “. Така че да не се самоподценяваме.  

Да, обаче доста анализатори, специалисти, хора, които са били преди в ръководството, разясняват, че може би с доста проби-грешки ще изникне една нова формула на ръководство, като президентска република да вземем за пример. 

Това са партенки. Това са партенки, пускани от хора, които или им е скучно, или в действителност не схващат какво става в света и затова в България, или преследват някакъв собствен си дневен ред. Това не са съществени неща и нямам никакво желание по сериозен метод да ги разисквам.  

Проф. Дайнов, предходната седмица президентът за пръв път заприказва за изборите, съответен месец уточни – март месец. Как ви се коства държанието на Румен Радев сега и посочването на месец март като вероятно тогава да бъдат извършени избори в страната?  

А, вижте, това, което не разбирам, е значи българите сме по нрав провинциални хора, ние не разбираме, че това, което се случва отвън рамките на нашето село – селото, метафорично България, – непосредствено въздейства върху нещата тук. Тази война, която се води против демокрацията в Украйна, тя прекатурва всичко, тя прониква на всички места, трансформира хората, трансформира партиите, прекатурва системи, прекатурва открити настройки и вкарва обособени политици в рецесия на идентичността, да не знаят кои са. Това се случи на президента Радев. Президентът Радев, който отлично се оправи по време на протестите против феодалния модел на ГЕРБ, отлично се оправи с това да въплъти държавна поддръжка за протеста на жителите, не устоя теста на войната. И той сега има шизофренно държание. Няма по какъв начин да… То не е напълно рационално и е мъчно за анализиране. Неговите причини във връзка войната, всичко, което споделя във връзка войната, е обикновена нелепост, то не е промислено това, което той споделя. Като да вземем за пример, видяхте ли, когато сякаш преговаряше с " Демократична България “ за мандат за държавното управление, а ги нападаше поради " Facebook “ постове?  

Да, проследихме срещата, консултациите тогава. Да. 

Да. Какви причини той изкара за това, че Крим е съветски, че Крим е станала военна база на Русия, откъдето, видите ли, руснаците бомбардират Украйна. И това е мотив, че Крим е съветски. Този човек е един от многото политици по света – не е единствено той, които не устоят на натиска на тази война, тъй като тази война, както огромните войни като такива, имат неприятния табиет да слагат нещата на мястото им, да отстраняват всички нюанси и да обясняват картинката. А доста хора не умеят, изключително политици, да живеят в ясни обстановки и там към този момент дават на късо. Това е казусът с българския президент. А дали ще има избори през март – по-добре през март, в сравнение с през януари, явно. Но някак си това не е това огромно нещо, което би ни обяснило какво става в главата на президента. 

Според вас редно ли беше още веднъж депутатите да се заемат с измененията в Изборния кодекс? Този ход какво ще донесе на страната ни? Няма ли да стане още по-объркано, няма ли още повече порочни практики да се обединят в едно, откакто следим желанията на народните представители? 

Проблемът на ГЕРБ и Движение за права и свободи е най-малко двоен. Първо – че са носители на една остаряла феодална, унизителна реалност, от която българите желаят да се махнат, и вторият им проблем е, че против тях застават не просто други българи, които желаят да бъдат напълно европейци, а младото потомство, идващото потомство, поколението на техните деца. И тук явно се получава реакция на суматоха. Дали са си явно сметка Движение за права и свободи и ГЕРБ, че те въплъщават първо едно потомство, което е в края на най-жизнените си години, като се изключи че съставляват метод на живот, който хората в България стартират да отхвърлят, и под паника, истерично взеха решение внезапно, без всякакво предизвестие, да трансформират, да нагласят системата за гласоподаване по този начин, че въпреки всичко да могат да не престават да печелят избори. Отново тук е напълно необяснимо държанието на Българска социалистическа партия, която партия Българска социалистическа партия съгласно всички наблюдаващи на избори, както и съгласно мен – аз следих изборите по секции и трите пъти предходната година – Българска социалистическа партия не загуби от машините. Секциите, където доминираше Българска социалистическа партия, хората си гласоподаваха. Проблемите с машините бяха на секциите, където обичайно преобладават Движение за права и свободи и ГЕРБ – те бяха празни. Защо Българска социалистическа партия прави тази работа на тези двете партии, откакто самата Българска социалистическа партия няма проблем с машините, аз изрично не мога да схвана. Най-вероятно и там е сработил страхът, че те са откъслек от предишното и не могат да влязат в бъдещето, най-вероятно има такова нещо.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР