Проф. Александър Оскар бе оневинен по нелепото обвинение за източване

...
Проф. Александър Оскар бе оневинен по нелепото обвинение за източване
Коментари Харесай

Съдът сне обвиненията срещу проф. Оскар и „Александровска“ за източване на Здравната каса с фалшиви прегледи

Проф. Александър Оскар бе оправдан по нелепото обвиняване за източване на хиляди от Здравната каса. До развръзката се стигана откакто Административният съд София-град анулира глобата от 134 хиляди лв., която бе наложена от Столичната здравна каса на ДКЦ " Александровска ".

Скандалът гръмна през август предходната година. Тогава в СЗОК постъпва писмен сигнал за злоупотреби в ДКЦ " Александровска " от някогашен чиновник на болничното заведение. Проф. Оскар е нападнат тайно, тъй като опита да спре съсипването на най-старата болница в България, разкривайки, че са насъбрани задължения за милиони, клиниката се ръководи непрозрачно, а бордът на шефовете действа фиктивно. Назначена е инспекция по случая.

По-късно - през ноември 2021 година медии, свързани със задкулисието оповестиха гръмко, че офталмологът Александър Оскар е „ източил стотици хиляди левове от НЗОК, отчитайки подправени документи за фиктивни прегледи и операции “. Според заключенията на проверяващите той е наклеветен, че е с неизрядна документи. По-късно същите медии трансформираха бързо позициите си и се извиниха на доктор Оскар.

" Още тогава стана ясно, че се касае са

дейна акция,

целяща моето дискредитиране и наказване за дейната ми гражданска позиция по-рано през годината, противопоставяйки се на порочното ръководство на УМБАЛ “Александровска”. Това написа доктор Оскар в на стената си във фейсбук във връзка решението на съда.
Съдът приема за основателна жалбата здравното заведение, защото инспекцията и констатациите по нея са осъществени в нарушаване на процесуалните правила и закона.
Оказва се, че делото е формирано по тъжба на шефа на ДКЦ-то доктор Чавдар Еленков, който написа, че заповедта е незаконосъобразна и издадена в нарушаване на административно-правните правила. Директорът на СЗОК Иванка Динева оспорва жалбата и упорства заповедта да бъде доказана. Съдът обаче постановява, че е " незаконосъобразна и голословна и следва да се анулира ".

Интересни са

претекстовете на магистратите

от Административния съд София-град. Според тях шефът на СЗОК Иванка Динева е изменила в началото издадената заповед, като от избраните длъжностни лица-контрольори е изключен един човек и е прибавен основен специалист в отдел " Информационно обезпечаване ". Липсвало и пояснение за какво протоколът от инспекцията е подписан единствено от един инспектор. В показанията пред съда от разпита на свидетелка е открито, че инспекцията на амбулаторните листове в кабинета на проф. Оскар е извършена фиктивно.

Не излиза наяве кой е изготвил посочената като приложение към протокола информация за амбулаторните листа за активността на проф. Оскар. Приложената информация съдържа 2646 позиции, без да е посочено какво друго отразява, с изключение на имена на лица и дата. Освен това е открито, че тя е направена от младши специалист и е подписана от началника на отдела, а те не са взели участие в инспекцията.
Констатирани са от магистратите и други нарушавания при правене на протокола за инспекцията и при изговаряне на арбитражната комисия, защото не са спазени плануваните за това периоди.

За нито една от глобите против професора и сътрудниците му от ДКЦ " Александровска " не е посочено по какъв начин се дефинира типа и.

„ … уповавам се, сагата към “източването” на здравната каса ще завърши. Вярвам, че отговорните за тази операция ще понесат своята отговорност. (...) Миналата година написах, че “Истината е като водата и постоянно си намира своя път”. Днес бих добавил, че истината, рано или късно става ясно “, прибавя в своя коментар във фейсбук доктор Оскар.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР