За втори път Окръжният съд в Кърджаливърна на прокуратурата обвинителния

...
За втори път Окръжният съд в Кърджаливърна на прокуратурата обвинителния
Коментари Харесай

За втори път: Съдът върна на прокуратурата делото за катастрофата с Лютви Местан

За повторно Окръжният съд в Кърджаливърна на прокуратурата обвинителния актпо делото за тежката злополука през април 2019 година в региона на момчилградското село Загорско с присъединяване на Лютви Местан, при коятозагина бебе на шест месеца, съобщи Дарик.

Това се случи на днешнотовторо разпоредително съвещание при сегашния правосъден състав.Припомняме, че с изключение на Лютви Местан, обвинен в процеса е и бащата на починалото бебе Юсеин Ахмед, управлявал фамилния автомобил в деня на случая.

Процесът тече към този момент няколко години.По делото презноември 2023 година се състоя трето разпоредително заседаниезаради пенсиониране на дотогавашния арбитър. Съдебният състав приключи правосъдното дело и го върна за премахване на, позволени на досъдебна фаза, отстраними основни процесуални нарушавания, довели до ограничение на процесуалните права на обвинените.

Тогава държавното обвинениевнесе митинг,който не бе почетен.Тричленният правосъден състав още веднъж регистрира непълноти във импортирания нов обвинителен акт и приключи за повторно производството до правенето на обвинителен акт според наредбите на Наказателно процесуалния кодекс.

Искането за връщане на делото в досъдебна фаза бе отправено от правосъдните бранители и на двамата обвинени. Мотивът на отбраната на Ахмед Юсеин бе, че с изключение на като обвинен, бащата на починалото бебе е и потърпевш -получил е междинни телесни повреди,както и е пострадал от гибелта на детето си. Съдът отхвърли настояването той да взе участие в правосъдния развой и като пострадал, и като обвинен.

Мотивът на отбраната на Лютви Местан бе, че в обвинителния актима несъгласия, както и че част от обвинителния акт е в разрезс направените в процеса експертизи. Също по този начин съгласно юриста на някогашния политик адв. Нацко Дойчев в правосъдния развой до момента не е изяснено каква е същинската причина за злополуката - дали високата скорост на фамилния автомобил, дали неспирането на знака „ Стоп “ на Лютви Местан, дали неналичието на задоволителна видимост в сектора.

Освен преустановяване на производството и връщане на обвинителния акт, адв. Дойчев изиска иотвод на държавното обвинениев лицето на прокурор Василева и прокурор Георгиева.

Съдът не почете това искане, а разпорежданетоподлежи на обжалванепред Апелативен съд-Пловдив.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР