Проекти на Община Варна за 100 млн. лева одобри бюджетната

...
Проекти на Община Варна за 100 млн. лева одобри бюджетната
Коментари Харесай

Големите проекти, които най-после ще се случат във Варна

Проекти на Община Варна за 100 млн. лв. утвърди бюджетната комисия към Народното събрание.

Средствата са част от държавния бюджет за 2024 година. Те ще отидат за общо 51 обекта в общината . Парите ще послужат както за планиране, по този начин и за истински ремонтни и строителни действия.

Благодарение на финансите във Варна ще стартира реализирането на дълго чакани планове като нова постройка на библиотеката, нова постройка на Математическа гимназия, ремонт на тръбата под Варненското езеро, дълбоководно заустване на Шокъров канал, облагородяване на пространството по ул. „ Ал. Стамболийски “, ремонт на пътя за Галата, облагородяване на пространството при Дупката и други. Част от тези планове имат дългогодишна история и безчет премеждия по пътя си, попречили на реализирането им. В последна сметка обаче наближава моментът, в който варненци ще могат видят осъществяването им и финалния резултат.
Нова постройка на Регионалната библиотека във Варна

Осем години след проектирането на зданието най-накрая се стига до опцията за реализирането му. Във времето обратно нееднократно се заприказва за същинско реализиране на плана, само че проблеми с финансирането спъваха работата. Тогава се считаше, че са нужни към 35 млн. лв. за строителство. Сега се счита, че сумата е съвсем двойно по-голяма. В държавния бюджет за 2024 са отделени близо 5.5 млн. лв..

Международен конкурс за архитект на зданието се организира още през 2015 година. Тогава победител стана холандско архитектурно студио, взело участие в конкуренция с над 370 съперници от целия свят.

Новата постройка на библиотеката се очакваше да се строи през 2018 година. След идейния план бе направен и съответният механически план. През 2018-а се очакваше да се случи процедура по желание на реализатор, само че до реализация по този начин и не се стигна. През 2020 година проектантският екип сигнализира, че по-късно повече от година изтича разрешителното за градеж, като има право на презаверяване единствено един път.

Според проектантският екип реалистичният период за довеждане докрай на постройката е сред две и три години. Новата библиотека „ Пенчо Славейков ”, създадена в работен план от холандското бюро Аркитектс фор Урбанити взаимно с варненскота студио Автомагистрала Проджект, ще разполага с най-новите софтуерни прелюдия и ще има 24-часова система за връщане на книги. На партерното равнище ще бъдат ситуирани рецепция за обслужване на читатели, изложбена зона, център за образование и семинари с шест независими зали, основна концертна зала с 200 места и бистро. Същинските библиотечни функционалности са проведени на горните пет равнища. Предвиден е и под земята паркинг на три равнища за 300 автомобила, както и велостоянки за 200 велосипеда.

„ Новата постройка освен ще сплоти всички звена на библиотеката, които в този момент са пръснати на няколко места в града, и ще приюти богатата сбирка от издания на Република България „ Пенчо Славейков “. Тя ще бъде новото, съвременно пространство за културни, просветителни и обществени събития на Варна и ще е отворено за цялата варненска общност. Общата застроена повърхност на постройката е към 28 500 кв. м. От тях 11 200 кв. м са под земята паркинг на три равнища за 300 автомобила, който ще действа самостоятелно “, описа преди време арх. Александър Минчев – българският сътрудник на холандското студио.
Това на процедура ще бъде първата постройка на библиотека, издигната у нас през последните над 30 години.

Нова постройка на Математическата гимназия

За концепцията за нова постройка на Математическата гимназия с съответна локация се заприказва през 2018 година. Тогава последва искане пред Министерство на регионалното развитие за даване на терена сред ул. " Андрей Сахаров " и " Магнолия ". През 2019 земята парцелът към този момент бе във притежание на общината. Тогава стана ясно, че абстрактен план има подготвен и ще се пристъпи към правене на механически. И някак нещата останаха на този стадий.

През 2022 година локалната администрация съобщи, че се надява въпреки всичко страната да помогне за реализирането на плана, тъй като общината мъчно би се справила сама.

През май тази година бе показан абстрактен план на австрийско архитектурно студио, направен по възложение на фондация „ Д-р Петър Берон “. Той бе дарен на Община Варна и послужи като основа, на която стъпи техническото планиране на зданието. Стана ясно, че за осъществяване на обекта са нужни към 60 млн. лв.. Става дума за реализирането на 30 хиляди кв. м. РЗП.

Идеята е в отредения терен за строителство с повърхност 22 дка, който се намира сред " Андрей Сахаров " и ул. " Магнолия ", да бъде осъществена отворена паркова среда, в която да има ситуирани няколко здания за образователна цел.

Според идейната идея ще има няколко здания в зелена зона. Върху единия от плоските покриви ще има игрище. Между зданията ще има чувство за дребни улички. В парковата част ще има разнообразни зони за спорт, които могат да се употребяват и от живущите в региона. Предвидени са затворени класни стаи, само че и доста открити пространства за учене в общите елементи. Големите прозорци ще основават чувство за още по-голяма непосредственост до природата. Всички здания ще бъдат свързани с приземно равнище. Ще има зона за хранене.

В кампуса ще се образоват към 1400 възпитаници и ще работи екип от 120 души. Архитектурното студио е направило създаването си в тясна връзка с управлението на школото, с цел да отговори на всички потребности.

Има издадено позволение за градеж на кампуса, което доста улеснява процедурата, откакто към този момент има обезпечено и отчасти финансиране от страната в размер на 8.7 млн. лв..

Парковото пространство по ул. „ Ал. Стамболийски “ в „ Чайка “

През 2015 проектанти показаха идея за развиване на пространството по време на конгрес за шерване на хрумвания по план „ В поддръжка на Варна за програмен интервал 2014-2020 “.

Идеята за оформянето на пространството за пешеходци по ул. „ Ал. Стамболийки “ включва обособяването на няколко обособени зони. Сред тях има такава с детски ъгъл, за тихи игри, за младежи. В пространството под стадион „ Варна “, от бул. „ Левски “ до бул. „ Княз Борис “, се планува слагането на съвременна настилка от бетонни плочи и павета с присъщи шарки, доста пейки, чешмички, в допълнение озеленяване и опазване на старите чинари по протежението, обособяването на велоалеи, кътове за отдих.

Целта е цялата пешеходна зона да бъде свободно отворена във всички направления и да няма ограничаващи детайли, обясниха проектантите. В полето под бул. „ Левски “ плануват оформянето на зелено поле, символизиращо футболно игрище, което да е преходно във всички направления и да е с величина 10 на 30 метра. В него да бъдат сложени железни статуи изобразяващи футболна врата, топка и футболист. Детската зона ще бъде с повърхност 380 кв.м., а кътът за тихи игри ще предлага опция за игри на табла и шах. Там възрастните хора ще могат да отдъхват на мира под сянката на непокътнатите остарели чинари.

Предвижда се още двете ленти към пешеходната зона да станат еднопосочни, в пространствата към блоковете да бъдат завършени паркинги, а в частта до бул. „ Княз Борис “ да се направи кръгово придвижване.

След като се заприказва за осъществяване на плана последваха редица митинги в квартала против подобрението. По това време жителите на „ Чайка “ бяха нагнетени поради направения Подробен устройствен план на квартала. Сред хората се ширеше информация, че сходни планове крият други цели зад себе си и допускането им ще докара до презастрояване.

От държавния бюджет за пускане на дейностите по плана през 2024 година ще бъдат отделени 4 млн. лв..

За ремонт на пътя за Галата са планувани 10 млн. лв., за дълбоководно заустване на Шокъровия канал са заложени 5 млн. лв., а за тръбата под Варненското езеро 24 млн. лв..
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР