Проектът за закупуването на 6 медицински хеликоптера за спешна помощ

...
Проектът за закупуването на 6 медицински хеликоптера за спешна помощ
Коментари Харесай

Шефът на ПСС: Чрез частни авио оператори може да се ускори стартирането на системата ХЕМС

Проектът за закупуването на 6 медицински хеликоптера за незабавна помощ е подготвен. Предстои да се разгласи публичната поръчка за покупката им. Първият от тях се чака да пристигна след 2 години, а последният - след към 10.

" Толкова дълго чакан план. Не става дума единствено за шестте машини, има доста друга работа, която е невидима за множеството хора. Като се стартира от законови промени и регламентиране на целия този развой. Системата има потребност от всевъзможен тип наредба, защото до момента такава не е работила в България ", посочи директорът на Планинската избавителна работа Емил Нешев в утринния блок " България заран " на Bulgaria ON AIR.

Предвижданото основаване на държавен авиационен оператор е дълъг развой, той изключва и опцията да се закупи хеликоптер втора ръка, изясни той и добави, че ускоряването на процеса и по-бързото пускане на активността на системата ХЕМС може да се реализира, в случай че се закупят хеликоптери втора ръка.

А дали е допустимо да не чакаме произвеждането на подобен хеликоптер, а да си вземем „ втора употреба “, Нешев акцентира:

" Ако се прави по този начин, както се обявява сега - със основаването на държавен авиационен оператор, който да извършва тази функционалност, е малко евентуално. Друг е казусът, в случай че се предприеме подобен вид законодателство, което да дава опция за публично-частно партньорство, което да отвори опцията за частни компании, които са цивилен авиационни оператори, да извършват тази активност. Тогава те може да си обезпечат и втора ръка машини, които да не бъдат по-различни от новите - в действителност да могат да се случат незабавно нещата ".
Запитан от водещите Мария Константинова и Мирослав Димитров какъв брой животи може да бъдат спасявани с тези хеликоптери, той сподели: 

" Погледнато в европейски и международен мащаб това са ужасно доста животи - 30-40% от тежките случаи може да бъдат обработени с хеликоптер бързо, щадящо. Това са 30-40%, на които даваш в действителност късмет ".
Във връзка с медицинския личен състав, нужен за профилираните хеликоптери, Нешев означи, че всяка страна взима решението сама за себе си по законодателен път дали това да бъдат медици или парамедици, като към сегашния миг следва да бъде взето такова решение и за България.

„ При всички случаи, това са профилирани длъжности, които би трябвало да се развият занапред “, заключи той.
Друг отворен въпрос са и опциите за кацане на медицинските хеликоптери наоколо до профилираните лечебни заведения. Хеликоптерите е належащо да закарат пациентите до болнично заведение, а за тази цел е належащо лечебните заведения да имат опцията той да кацне до тях или към тях, акцентира шефът на Планинската избавителна работа.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР