Проектът за промени в Конституцията на Република Северна Македония влиза

...
Проектът за промени в Конституцията на Република Северна Македония влиза
Коментари Харесай

Промените в Конституцията на РСМ влизат за гласуване в парламента

Проектът за промени в Конституцията на Република Северна Македония влиза в Народното събрание на страната до две седмици, съобщи министър председателят Димитър Ковачевски, представен от ТВ " Сител " и Българска национална телевизия.

Промените бяха готови от специфична държавна работна група и още не са признати на съвещание. Според Ковачевски всеки народен представител има отношение и би трябвало да поддържа тези " механически промени ", с които в действителност ще се отворят договарянията с Европейски Съюз.

 

Това е един от дребното случаи, в които министър председателят на югозападната ни съседка обществено признава известния факт, че същинските договаряния на Скопие с Европейски Съюз стартират, откакто българите бъдат вписани в Конституцията на страната - изискванията, контрактувани в границите на тъй наречените " френско предложение " и след това залегнали в Преговорната рамка на страната с Европейски Съюз.

 

Властта няма болшинство от 80 депутати в 120-членния парламент, което значи, че са нужни гласовете на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Партията на Християн Мицкоски е срещу измененията, тъй като ги счита за " български диктат ".

 

Когато измененията влязат в Събранието, депутатите ще имат 30 дни да ги прегледат, след което би трябвало да има спор в Комисията по измененията в Конституцията и решение за нуждата главният закон да бъде изменен. Според наблюдаващи цялостният развой трае минимум три месеца като за измененията са нужни три гласувания. За две от тях е належащо болшинство от две-трети.

 

Аргументите на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ против измененията в конституцията на Северна Македония нямат действителна основа, а „ техните твърдания се пукат като сапунени мехури, счита вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Боян Маричич, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

В изявление за предаването " Трилинг " по " Телевизия 24 " той добави, че " теренът ВМРО-ДПМНЕ да поддържа промени в конституцията е разчистен и няма никаква причина това да не се случи ".

 

„ Европейски Съюз обезпечи ясна и прецизна позиция от България и от другите страни членки на Европейски Съюз, че няма други условия за отваряне на преговорните глави, че езикът и идентичността ни са предпазени и преговорният развой не може да ги заплаши, обезпечено от най-големите страни членки на Европейски Съюз,  и че с гласуването на измененията в конституцията се отваря пътят ни към действително участие в Европейски Съюз ”, акцентира Маричич. 

 

По думите му неналичието на социална поддръжка в Северна Македония за конституционните промени е резултат " от дезинформацията и пропагандата през последната година " от страна на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

 

„ Ако интензивно лъжете обществеността, за да предизвикате боязън в жителите е обикновено резултатите да са такива. За това в последните месеци се опитваме да изпълним обществен и институционален разговор с ВМРО-ДПМНЕ, с цел да разчистим тези алтернативи. И поради тях, и поради обществеността. И в този момент на всеки е ясно, че главните тези, върху които се базира тяхното упорствуване да гласоподават измененията в конституцията нямат действителна база ”, сподели Маричич.  

 

Той уточни, че диалозите с всички депутати в Народното събрание не е форма на напън върху тях да поддържат измененията в конституцията, с които българите да бъдат вписани в главния закон на страната, а ангажимент на държавното управление, само че е към момента рано да се каже какъв ще бъде изходът от гласуването.

 

" Ще направи всичко, което би трябвало не поради политиците, а поради бъдещето на страната ”, уточни Маричич и посочи, че проектите по време на председателството на Испания на Съвета на Европейски Съюз са до края на ноември конституционните промени в Северна Македония да бъдат гласувани, с цел да бъде проведена и втората Междуправителствена конференция, което ще значи и старт на отваряне на преговорните глави.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР