Проектът IGB за междусистемна газова връзка Гърция-България може да заработи

...
Проектът IGB за междусистемна газова връзка Гърция-България може да заработи
Коментари Харесай

Интерконекторът с Гърция заработва през лятото

Проектът IGB за междусистемна газова връзка Гърция-България може да проработи още през лятото, като се поставят всички старания това да се случи. Повечето благоприятни условия за доставки би трябвало да доведат до по-ниски цени и по-голяма либерализация на пазара, а диверсификацията ще върне сигурността на пазара. Това разяснява Теодора Георгиева, изпълнителен шеф от българска страна на плановата компания ICGB.

Според нея за България ще е от огромна изгода да контракти спомагателни количества азерски газ и IGB има свободния потенциал за неговия транспорт, което ще затвърди наклонността за прeобръщане на газовите потоци в района.

" За отоплителния сезон нуждата от IGB ще е още по-голяма. Проектът развива потенциал от 3 милиарда кубични метра, което е еквивалентно на потреблението на България ", разясни тя, представена от bgonair.bg.

По думите на Георгиева в тази сериозна обстановка на война в Украйна IGB става значим за облекчаване на българските потребности.

" Има голяма синергия с Южния газов кулоар, откъдето ще дойдат 1 милиарда кубика газ от Азербайджан, с Трансбалканския газопровод в посока Молдова и Украйна, до Унгария и за какво не Австрия, и несъмнено - Сърбия, когато бъде подготвена българо-сръбската връзка ", заключи тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР